Prevenirea violenţei asupra copilului rom

0
255

Campania de informare în vederea prevenirii abuzului şi a oricărei forme de violenţă asupra copilului în cadrul comunităţilor de romi din judeţul Maramureş a debutat în 4 mai 2017, la Şcoala Gimnazială din Chelinţa, şi a continuat în 10 mai 2017, cu o întâlnire la Şcoala cu clasele 0-IV din cartierul Ponorâta, comuna Coroieni. Au participat inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş – Cristina Moldovan; Nicolae Boitor şi Anamaria Turdean – reprezentanţi ai DGASPC Maramureş; directorul Liana Lazăr şi cadrele didactice de la Şcoala din Coroieni; primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan; părinţi şi elevii de etnie romă.

S-au purtat discuţii cu părinţii de etnie romă, în vederea informării privind drepturile copilului, formele de abuz precum şi efectele abuzului asupra dezvoltării copilului. Părinţii au fost informaţi cu privire la facilitarea accesului la educaţie prin existenţa locurilor special alocate romilor în învăţământul liceal şi universitar.
În comunitatea de romi din cartierul Ponorâta funcţionează o şcoală cu clasele 0–IV şi o grupă de grădiniţă, clădirea şcolii din comunitate fiind ridicată în cadrul proiectului Phare “Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate” derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în anul 2005. La şcoală sunt înscrişi 163 de elevi, din care 76 sunt preşcolari, iar 87 aparţin claselor 0-IV. În clasele V-VIII, învaţă 33 de elevi romi. La şcoală lucrează un mediator şcolar, angajat pe perioadă determinată de Asociaţia Ovidiu Ro Bucureşti, care asigură fiecărui elev din clasele 0-IV un tichet lunar în valoare de 50 lei, cu condiţia să nu absenteze de la şcoală.
Primăria Comunei Coroieni a implementat un proiect prin fonduri norvegiene, în cadrul căruia s-a construit un Centru Multifuncţional pentru copiii din cartierul Ponorâta, care poate asigura servicii integrate: program after school, o masă caldă pe zi, activităţi educative. Dar după finalizarea proiectului, activităţile centrului s-au sistat din cauza lipsei fondurilor!
Asociaţia Ovidiu Ro Bucureşti asigură zilnic o masă caldă pentru preşcolarii şi elevii din cartierul Ponorîta care frecventează şcoala. Aceeaşi organizaţie, în parteneriat cu firma Romstal, construit şi dotat o spălătorie de haine şi duşuri. (V.B.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.