Baia Sprie are oficial primar ales. În cursul zilei de ieri, în sala de şedinţă a Consiliului Local Baia Sprie, în prezenţa reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Sebastian Lupuţ, Alin Sebastian Bîrda a fost învestit în funcţie ca primar al urbei de sub poalele Gutîiului.
Astfel, în prezenţa unui numeros grup de cetăţeni, a executivului şi legislativului din administraţia locală, Alin Sebastian Bîrda a depus jurământul de învestire în funcţia de primar al oraşului Baia Sprie. Cu această ocazie s-a încheiat şi interimatul asigurat timp de aproape opt luni de viceprimarul Tiberiu Barkoczi. Noul primar s-a născut în Baia Sprie, oraş pe care îl iubeşte şi doreşte să-l dezvolte împreună cu cetăţenii urbei: „Am lucrat în echipa care a pus oraşul nostru pe drumul dezvoltării şi trebuie să continuăm toate proiectele bune pentru oraş, dar şi pentru viaţa oamenilor. Dincolo de aceste proiecte, avem nevoie de unele noi, de investiţii, de locuri de muncă bine plătite, de infrastructură şi de şcoli dotate pentru copiii noştri. Problemele oamenilor sunt şi ale mele, astfel că ştiu foarte bine de ce are nevoie oraşul nostru pentru a se dezvolta şi prospera”, a spus primarul Alin Sebastian Bîrda, imediat după depunerea jurământului. Fostul primar al oraşului, Dorin Paşca, este consilierul personal al actualului edil în acest mandat: „E greu să-ţi alegi cuvintele pentru un primar în momentul în care preia această ştafetă ştiind cât de greu îi va fi lui Alin. Eu voi relua câteva cuvinte din istoria românilor. Cred că Neagoe Basarab îi spunea fiului său Teodosie printr-o carte de învăţătură câteva lucruri. Eu am să-i spun lui Alin doar atât: să fii drept, să fii bun şi să fii blând şi atunci toate lucrurile vor fi cum vei dori tu pentru băisprieni!”
Primarul are susţinerea majorităţii simple în CL Baia Sprie

În ceea ce priveşte susţinerea proiectelor sale în consiliul local, noul primar are sprijinul unei majorităţi simple şi recunoaşte că nu va avea o muncă uşoară pentru a asigura votul la proiectele importante: „În momentul de faţă avem o majoritate simplă în Consiliul Local. Majoritatea de două treimi, care este necesară pentru proiectele importante, cred că se va asigura doar în momentul votului. Noi avem alianţa cu care am şi candidat – PNL şi UDMR la care se mai adaugă consilierii independenţi, dar şi cei din partidele mai mici. PSD are cinci consilieri din 17. Mai există un ales de la PER, unul PSRO, altul independent, doi de la UNPR, noi liberalii suntem cinci, iar UDMR are doi consilieri”.
Băisprienii au aşteptări mari de la noul primar
Referitor la problemele cetăţenilor din Baia Sprie, noului primar nu-i va fi deloc uşor să le rezolve: „Eu reprezint Asociaţia crescătorilor de animale Penţel Baia Sprie. Am fost înfiinţaţi în 2011. Conform legii 214/2011 trebuia să ni se concesioneze păşunile comunale prin atribuire directă că suntem unica asociaţie de pe Baia Sprie şi Tăuţi. Asociaţiei noastre i s-a refuzat atunci concesionarea păşunilor şi de atunci toţi crescătorii de animale, în special de vaci, ne ţinem vacile în grajd. Pe una dintre păşuni a retrocedat-o jumătate şi s-au eliberat titluri de proprietate pe ea, nu ştiu cum, iar pe cealaltă s-a construit un cartier. Dar toate acestea s-au făcut fără avizul Ministerului Agriculturii fiindcă păşunile acestea au fost declarate la întâi ianuarie 2007 şi s-a obţinut subvenţie de la APIA pentru ele. Noi am acţionat în instanţă deja primăria, în data de 23 luna trecută pentru că primăria a scos la licitaţie 75 de hectare de păşuni şi din nou comisia de licitaţie a refuzat să deschidă oferta asociaţiei, pe motiv că nu avem vaci, nu avem animale. A câştigat un fermier din Chiuzbaia. Noi am vrut să concesionăm 40 de hectare din păşunea de pe Igniş, pentru oile noastre. În aceste condiţii, ateptările mele de la noul primar sunt să respecte legea şi să nu urmeze exemplul celor dinaintea lui şi prin asta să ne rezolve şi nouă problema pentru că suntem într-o situaţie dificilă: avem peste 60 de vaci înscrise în registrul genealogic, cu controlul producţiei de lapte pentru 2017 şi acum riscăm să nu putem încasa subvenţia de la APIA din cauză că trebuie să avem păşune închiriată şi noi nu o avem”, ne-a explicat Ioan Gandi. „Noul primar sper să aibă proiecte şi pentru capătul din sus al Băii Sprii. Niciun primar până astăzi nu a avut proiecte pentru această zonă, doar pentru centru. Pentru capătul din sus al oraşului nu există decât taxe şi impozite. Acolo nu este înfrumuseţare a oraşului, nu vezi un ghiveci cu flori, nimic. S-a introdus curentul acum vreo zece ani şi cam asta a fost tot! Puteau cei dinainte să ne asfalteze măcar uliţa, că eu nu-i pot spune stradă! De la cinematograf în sus oraşul arată aproape ca acum o sută de ani. Sper totuşi ca primarul pe care l-am votat să se gândească şi la noi nu numai când trebuie să plătim dările către bugetul local. Asta ne doare pe noi cei de acolo”, ne spunea Mariana Feudorov, în ziua votului la ieşirea din secţia de votare. „Noul primar ar trebui să se concentreze în primul rând pentru a crea locuri de muncă la tineri. Am o grămadă de colegi care lucrează în Baia Mare, dar toţi suntem din Baia Sprie. Ar fi bine să găsim aici în oraş de lucru, să nu mai facem naveta. Deci ar trebui să se facă mai multe facilităţi pentru cetăţeni: săli mai multe de sport, cinematograf, deci ceva pentru tineret în primul rând”, este de părere şi Ioan R.
„Voi fi printre cetăţeni pe stradă şi voi rezolva toate aceste probleme mici cu care ei se confruntă, probleme pe care le-am auzit şi eu în campania electorală – foarte multe sesizări mici, dar care se pot rezolva cu bani mai puţini. În acelaşi timp există şi problemele mari ale oraşului, de infrastructură, de dezvoltare pentru care este nevoie de o atenţie deosebită şi mult timp pentru rezolvare. Eu cred că se va vedea în timp că nu îi voi dezamăgi pe cei care m-au votat, inclusiv pe cei care nu m-au votat şi pe care îi consider la fel de importanţi ca pe restul”, le-a răspuns Alin Sebastian Bîrda.