Peste 20.000 pachete cu ţigări confiscate la frontiera de nord

0
193

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei cercetează un bărbat, cu dublă cetăţenie, maghiară şi ucraineană, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, şi au confiscat, pe timpul unor acţiuni desfăşurate în zona de responsabilitate, 20.540 pachete cu ţigări, în valoare de 240.000 lei. Bărbatul ascunsese ţigările în mai multe locuri special amenajate din interiorul vehiculului său.
• Pe o stradă din Halmeu, poliţiştii de frontieră sătmăreni au efectuat semnalele regulamentare pentru a opri la control un autoturism marca Volks­wagen Passat, înmatriculat în România. Şoferul a ignorat semnalele şi şi-a continuat drumul, astfel că poliţiştii au pornit în urmărirea acestuia. La scurt timp, şoferul a abandonat maşina însă a fost reţinut în cimitirul comunei Halmeu.
Existând suspiciuni că cel în cauză transportă ţigări provenite din activităţi de contrabandă, poliţiştii de frontieră l-au condus pe bărbat şi maşina acestuia la sediu pentru un control amănunţit. Astfel, în urma verificărilor, s-a stabilit că şoferul se numeşte Szabolcs E., are 20 de ani, cu dublă cetăţenie maghiară şi ucraineană. La cercetarea maşinii, s-au descoperit, ascunse în locuri special amenajate în caroseria autoturismului, 7.230 de pachete cu ţigări, de diferite mărci, cu marcaje duty free.
Ţigările, în valoare de 84.591 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, autoturismul marca Volkswagen a fost indisponibilizat, iar şoferul maşinii este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, urmând să fie continuate cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.
• Poliţiştii de frontieră din Sighetu Marmaţiei şi Valea Vişeului au descoperit, abandonate lângă frontieră, mai multe colete care conţineau ţigări de contrabandă. În urma inventarierii, au rezultat 9.490 pachete de ţigări – la Sighetu Marmaţiei şi 3.820 pachete – pe Valea Vişeului, în valoare totală de 155.700 lei. În continuare, se fac verificări pentru identificarea persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

21 de cetăţeni străini opriţi la frontieră

• Miercuri noaptea, în jurul orei 00.30, în cadrul unei acţiuni specifice pentru combaterea migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră Borş, judeţul Bihor, au depistat 14 persoane, 2 femei, 7 bărbaţi şi 5 copii, care se deplasau pe jos, pe câmp, spre Ungaria.
Persoanele în cauză au fost reţinute la aproximativ 200 de metri interior faţă de linia de frontieră şi au fost conduse la sediu pentru cercetări.
Cu ocazia verificărilor preliminare, s-a stabilit că, cei în cauză sunt cetăţeni din Siria şi Irak, adulţii au vârste cuprinse între 23 şi 57 de ani, iar minorii între 2 şi 17 ani, majoritatea fiind solicitanţi de azil în România. Aceştia au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.
• Şi poliţiştii de frontieră din Sânnicolau Mare au depistat, pe raza localităţii Cenad, judeţul Timiş, 7 cetăţeni străini care se deplasau din interiorul ţării spre frontiera cu Ungaria. Persoanele în cauză, care nu îşi justificau prezenţa în zonă, au fost duse la sediu pentru cercetări.
În cadrul verificărilor preliminare, s-a stabilit că, cei în cauză sunt cetăţeni din Afganistan şi Pakistan, 5 adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, şi doi minori, de 16 şi 17 ani, toţi solicitanţi de azil.
Din primele declaraţii a rezultat că aceştia au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, cu intenţia de a ajunge în ţări din vestul Europei.
În ambele cauze, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.