Atenţie! Infracţiunile de înşelăciune prin metoda „accidentul” s-au intensificat

0
269

Deşi înşelăciunile prin metoda “accidentul” au fost intens mediatizate, acest mod de operare al escrocilor continuă să facă victime. De la începutul acestui an şi până în prezent, poliţiştii băimăreni au fost sesizaţi cu privire la 12 înşelăciuni şi 26 tentative de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. Dintre acestea, două fapte de înşelăciune şi zece tentative au fost semnalate în cursul acestei luni.

Numărul mai mic al infracţiunilor de acest gen sesizate dar şi creşterea numărului privind tentativele de înşelăciune demonstrează că activităţile preventive desfăşurate de poliţiştii de ordine publică şi cei din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi mediatizarea acestei metode de operare au fost benefice iar cetăţenii au înţeles că înainte de a transmite sume de bani trebuie să verifice informaţiile primite telefonic de la persoane necunoscute.
Modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani prin mijloace ilicite îmbracă forme diferite: autorii contactează telefonic victimele iar poveştile pot varia: prin folosirea unor calităţi mincinoase (fiul sau fiica victimei, angajat al unei instituţii publice) le comunică acestora că ruda a comis un accident rutier, soldat cu victime, şi pentru a scăpa de răspundere penală sau pentru intervenţia chirurgicală necesară trebuie să transmită o sumă de bani.
Practica acestei metode arată că persoanele cele mai vulnerabile şi sensibile, care se lăsă pradă emoţiilor la aflarea veştii că fiica/ fiul sunt grav răniţi în urma unor accidente, sunt în special persoanele în vârstă dar şi părinţii care au copii plecaţi în altă localitate sau chiar din ţară. Primele reacţii ale celor sunaţi îi determină pe suspecţi să-şi continue scenariul sau, dimpotrivă, să se oprească. Cei care cred povestea urgentei plăţi pentru ca „victimele” să poată beneficia urgent de intervenţii chirurgicale şi transplant de organe sau pentru ca cei implicaţi să scape de răspundere penală, fac rost de suma solicitată şi o oferă celui care se prezintă la domiciliu sau procedează la efectuarea unui transfer bancar. De fiecare dată când sunt semnalaţi cu privire la astfel de cazuri, poliţiştii desfăşoară activităţi de cercetare pentru a identifica şi trage la răspundere persoanele care săvârşesc astfel de infracţiuni.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii POLIŢIA vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivei solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Oricine poate fi victima unui accident rutier însă victimele nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgenţă.
Pentru a nu cădea în plasa escrocilor,verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un accident: cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde se află şi sunaţi pentru confirmare. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale părţilor implicate în accident.
Atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care-şi atribuie diferite calităţi, asiguraţi-vă cu privire la informaţiile primite. Persoanele care doresc să vă înşele sunt actori foarte buni, care posedă un simţ natural în a identifica victimele şi care ştiu cum să manipuleze pentru a-şi atinge scopul!
Într-adevăr, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.
Pentru a spori şansele ca infractorii să fie identificaţi, deşi persoana care vă sună vă recomandă să fiţi cât mai discret, acceptaţi o întâlnire directă pentru a le oferi banii dar sunaţi în acelaşi timp la 112 cerând ajutorul poliţiei!
Informaţi-vă părinţii, bunicii cu privire la acest mod de operare şi sfătuiţi-i să fie precauţi. În nici un caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.