RAR. Bilanţ sem. I 2017: Din 1.215 autovehicule verificate în Maramureş, 89 prezentau pericol iminent de accident

0
318

– 47,65% din autovehicule au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere –

Aproape 5% (1.758) dintre vehiculele verificate tehnic la nivel naţional în trafic de inspectorii Registrului Auto Român, în primele 6 luni ale anului 2017, prezentau pericol iminent de accidente. Maşinile aveau defecţiuni grave la sistemele de frânare şi direcţie, la punţi şi fuzete.

Registrul Auto Român a verificat în trafic nu mai puţin de 35.468 de vehicule în toată ţara. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puţin o neconformitate tehnică. Din punct de vedere al siguranţei rutiere, însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21%.
În judeţul MARAMUREŞ Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în primele 6 luni ale acestui an, 1.215 vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 89 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare şi la direcţie, iar 47,65% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcţionare a instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate). În aceste situaţii una dintre măsurile luate de Poliţia Rutieră constă în reţinerea certificatului de înmatriculare. Acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român.
Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor oprite, 56,87% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 2,88% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).
În urma testărilor efectuate, pentru 16,22% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depăşiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.
În urma controalelor mixte, desfăşurate în judeţul Maramureş de către Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră, în semestrul I din acest an, au fost aplicate 598 de sancţiuni şi au fost reţinute 344 de certificate de înmatriculare.
Registrul Auto Român face precizarea că, rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.