Cercul de lectură al Bibliotecii din Vişeu de Sus

0
210

În perioada 9-30 august 2017, Centrul cultural-social Vişeu de Sus le-a oferit elevilor oportunitatea să participe la atelierele Cercului de lectură organizat de Biblioteca orăşenească. În zilele de luni, miercuri şi vineri, elevii de gimnaziu interesaţi au fost prezenţi la concursuri de lectură, activităţi menite să dezvolte abilităţile de înţelegere a textului literar, competenţele de comunicare şi lucrul în echipă, aşezate într-un orar flexibil, care să contribuie la crearea unei atmosfere plăcute, prin metode de învăţare nonformale. Gazde au fost documentarista Gabriela Szerasz şi prof. Monica Grad.

Cercul de lectură a fost organizat în trei etape: exerciţii de energizare şi de socializare, activităţi propriu-zise şi de evaluare, feedback şi feedforward. Astfel, orarul său a cuprins exerciţii atractive şi motivante, metodele active trezind în permanenţă interesul elevilor. Mai mult, aceste activităţi au creat o punte a cunoaşterii între ceea ce ştiu copiii despre lumea cărţilor şi punerea în practică a competenţei de comunicare, a înţelegerii textului literar, de producere de text literar şi nonliterar.
Activităţile propriu-zise au fost concursurile de lectură, redactarea unor texte cu caracter funcţional (cerere, scrisoare) şi anunţuri publicitare / ba­nnere pornind de la subiecte amuzante, astfel aceştia şi-au pus în valoare creativitatea, lucrul în echipă, talentele plastice şi competenţele de comunicare. În plus, jocul de rol, munca în echipă şi prezentarea individuală au urmărit adaptarea copiilor la diverse contexte de comunicare. Fie că au fost în pielea unor personaje sosite la uşa bibliotecii, avocatul personajului sau al limbii române, fie că au candidat la funcţia de preşedinte al clubului de lectură, elevii şi-au menţinut în permanenţă buna dispoziţie şi interesul.
Un moment important a fost Ziua Limbii Române, marcată în 30 august – elevii au redactat pledoarii în favoarea apărării limbii române de agresiunile contemporane.
Informaţii primite de la Monica Maria GRAD, profesor de limba şi literatura română la Liceul teoretic ,,Bogdan Vodă” din Vişeu de Sus. (G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.