Inginerul constructor al Catedralei Episcopale a trecut la cele veşnice

0
415

Obştea Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare, părinţii res­ponsabili cu construirea ei şi Preasfinţitul Părinte Iustin al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, cu multă tristeţe au aflat de trecerea din această viaţă a celui care a fost ing. Grigore Buda, din Lăpuş, în vârstă de numai 63 de ani, în ziua de 2 septembrie 2017, ca urmare a unui tragic eveniment.
Construirea Catedralei Ortodoxe Episcopale din Baia Mare, de la cota zero până la montarea crucii pe cupolă, între anii 2005-2016, una dintre cele mai monumentale construcţii bisericeşti ortodoxe din România, este legată de numele ing. Grigore Buda care, împreună cu muncitorii constructori, a pus mult suflet în realizarea ei.
După preluarea şantierului Catedralei de către episcopie (în anul 1999), prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Iustin, ing. Grigore Buda şi echipa sa au fost chemaţi pentru a realiza cele mai complexe şi dificile lucrări în construirea catedralei.
Chipul omului voinic, spiritual, de echipă, entuziasmul şi devotamentul îndeplinirii cu responsabilitate a profesiei de constructor, şi, în special, de locaşuri sfinte, a inginerului Buda Grigore vor rămâne pentru totdeauna în memoria noastră, a muncitorilor şi a tuturor celor care l-au cunoscut.
Nădăjduim că rugăciunile care se fac şi se vor face în Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” din Baia Mare şi în toate locaşurile sfinte pe care le-a construit şi/sau restaurat, împreună cu firma sa, să ajungă la Tronul Preasfintei Treimi, pentru iertarea păcatelor şi odihna sufletului lui împreună cu alţi ziditori şi ctitori de locaşuri sfinte.
În aceste momente grele pentru familie şi cei apropiaţi, şi pentru cei care au colaborat cu ing. Grigore Buda, vă încredinţăm de întreaga noastră compasiune şi vă adresăm tuturor sincere condoleanţe, urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Nu vă întristaţi ca ceilalţi, care nu au nădejde, pentru că de credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa (credem) că Dumnezeu pe cei adormiţi întru Iisus îi va aduce împreună cu El” (1 Tesaloniceni 4, 13-14).
Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească cu drepţii sufletul ing. Grigore Buda în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, iar celor îndoliaţi şi îndureraţi să le dăruiască alinare şi întărire sufletească.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Arhid. Dr. Nifon Motogna,
Administratorul Catedralei Episcopale

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.