Hramul Bisericii Ucrainene Înălţarea Sfintei Cruci”

0
354

Ieri, după calendarul pe rit vechi, s-a prăznuit Hramul Bisericii Ortodoxe Ucrainene ”Înălţarea Sfintei Cruci” din Sighetu Marmaţiei. Preot paroh: Dr. Nicolae Lauruc, consilier Vicarial şi pr. II, Marius Lauruc.
Sărbătoarea a fost precedată de Vecernia şi Sfântul Maslu oficiate marţi seara de un sobor de preoţi şi călugări ucraineni şi români. Biserica a fost arhiplină atât marţi seara, cât şi ieri, la Sfânta Liturghie celebrată în limbile română şi ucraineană în grup de 26 de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Ioan Piţura, Părinte-Vicar General al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România şi arhimandritul dr. Emanuel Rusu, stareţul Mănăstirii Bixad. Răspunsurile la Liturghie au fost date de Corul bisericii, dirijat de prof. Margareta Lauruc. În procesiuni au venit credincioşii din Poienile de sub Munte, Rona de Sus şi de pe valea Tisei. Printre sutele şi sutele de enoriaşi care nu au mai încăput în biserică am recunoscut nu doar ucraineni, dar şi foarte mulţi români, maghiari sau romi, care au venit la praznic. Cu toţii au înconjurat de 3 ori lăcaşul de cult şi s-au miruit.
Cuvântul de Învăţătură a fost rostit în limbile română şi ucraineană de către PC pr. Vicar General, iar preotul paroh a mulţumit nu numai Vicariatului şi participanţilor, dar şi autorităţilor locale şi conducerii Uniunii Ucrainenilor din România.
La praznic, dar şi la agapa frăţească, au fost invitate nu doar oficialităţile locale, dar şi conducerea Uniunii Ucrainenilor din România, împreună cu preşedintele Nicolae Miroslav Petreţchi, deputat în Parlamentul României, care a asistat la întreaga ceremonie.
Reamintim că Vicariatul Ortodox Ucrainean din România cuprinde toate parohiile ortodoxe ucrainene din România. Vicariatul cu sediul în Sighetu Marmaţiei are două Protopopiate: Sighet (pentru credincioşii ortodocşi ucraineni din judeţul Maramureş) şi Lugoj (pentru credincioşii ortodocşi ucraineni din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin. Vicariatul are în subordine 33 de parohii ucrainene cu 33 de biserici, 16 dintre acestea fiind în Maramureş.
Slujbele bisericeşti se ţin în limba ucraineană, dar şi română sau chiar slavonă, iar sărbătorile se ţin după calendarul vechi, Iulian.
Vicariatul Ortodox Ucrainean din România este o unitate bisericească administrativă cu regim special misionar-pastoral, care are rolul de a coordona viaţa spirituală a credincioşilor ortodocşi din România şi este subordonat direct.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.