Trăiri în mijlocul sătenilor mei

0
230

Uneori mi-e atît de dor de satul natal, încît gîndul îmi zboară cu mulţi ani în urmă şi mă simt din nou tînăr ca să păşesc iarăşi prin mirifica pădure de stejar pedunculat BAVNA! să admir frumuseţea şi parfumul florilor de narcise şi lăcrimioare, dar şi să admir rara floare ocrotită de lege – Laleaua neagră.
Visul dorului mi s-a împlinit în ziua de 29 septembrie anul curent, cînd între orele 15.30-18.00 am participat în biserica din sat la Sfânta Liturghie şi la un eveniment unic şi magnific. Evenimentul a avut loc la iniţiativa şi prin susţinerea nepotului meu ec. ing. dr. Nicolae Bud, fiu al satului. De fapt despre ce este vorba? De lansarea Monografiei Dăneştii Chioarului, avîndu-i ca autori pe pr. dr. Florin Codrea şi prof. dr. Cosmin Lauran, cu un cuvînt înainte de Nicolae Bud.
Prestigioasa şi unica monografie a satului Dăneşti a apărut la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. Coperta cărţii fiind realizată de Alin Marcu. Spaţiul nu-mi permite să dau nici o cifră din bogăţia de date, cifre şi nume din această monografie ce se desfăşoară pe 336 de pagini (opt capitole).
Aşa că voi trece direct la farmecul şi deliciul evenimentului ce-a avut loc în interiorul bisericii din sat. După terminarea Sfintei Liturghii săvîrşită de către şase preoţi a urmat lansarea propriu-zisă a Monografiei Dăneştii Chioarului.
Ca moderator l-am avut pe renumitul om de cultură, ştiinţă şi umor, directorul Bibliotecii judeţene “Petre Dulfu”, dl. Teodor Ardelean. La cele patru mese din faţa altarului s-au aşezat somităţile şi cei ce-au luat cuvîntul. Vorbitorii n-au fost mulţi doar 5, dar ascultători credincioşi au fost 107. După o introducere în temă şi cuvinte de laudatio exprimate de către domnul dr. Teodor Ardelean, s-a dat cuvîntul lui Nicolae Bud, care prin înflăcărarea discursului său a reuşit să stoarcă lacrimi de la unii credincioşi. A urmat la cuvînt unul din autorii cărţii pr. dr. Florin Codrea, care prin fineţea vorbelor sale i-a captat total pe participanţii credincioşi. Apoi a luat cuvîntul cel care scrie aceste rînduri, Nistor I. Bud, care a adresat cuvinte de mulţumire celor doi autori şi organizatorilor acestui captivant eveniment. După unele mărturisiri făcute despre satul natal, părinţii şi cei 130 de nepoţi şi strănepoţi a spus: Am adus 100 de cărţi pe care le dau în dar celor prezenţi la eveniment. Apoi a luat cuvîntul primarul comunei Mireşu Mare care prin tot ce-a spus, a fost trup şi suflet alături de sătenii mei. Ultimul cuvînt l-a avut prea­sfinţitul Dr. Iustin Hodea, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului care tocmai s-a întors de la Bucureşti de la întîlnirea avută cu Patriarhul Moscovei Chiril. La final toate personalităţile şi o parte din săteni s-au retras la o oră de relaxare, iar eu, am mers la foişorul din curtea bisericii unde conform promisiunii, am dăruit cele 100 de cărţi aduse. Evenimentul ce-a avut loc şi lansarea Monografiei satului Dăneştii Chioarului, consider că a fost o reuşită deplină şi toţi sătenii s-au întors spre casele lor cu sufletul încărcat de bucurii.
Nistor I. BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.