Primării fără bani de salarii pe final de an!

0
645
Sediul Primăriei Boiu Mare

Situaţie dificilă înregistrată în unele administraţii locale din judeţ. Asta din cauză că primăriile nu mai au bani de salarii pe final de an. Una dintre acestea este Rozavlea. Angajaţii de aici nu şi-au luat salariile de două luni. Situaţia nu este mai roz nici în comuna Boiu Mare, spre exemplu, unde angajaţii nu şi-au primit banii pe luna noiembrie.

Administraţiile locale au ajuns în această situaţie din cauză că salariile s-au mărit în vară, însă nu a existat nicio rectificare bugetară care să le aducă bani în plus la acest capitol. Cu bugetul făcut la începutul anului, pe o schemă salarială mai mică, primăriile au acum probleme cu încadrarea în plafonul de salarii. Nici încasarea slabă a taxelor şi impozitelor la bugetul local nu le ajută. Vasile Mîrza, primarul comunei Rozavlea, ne-a explicat: „Nu avem bani de salarii! Anul acesta nu a fost nicio rectificare, aşa că nu am primit bani. Deci, practic, pe septembrie şi octombrie nu am luat salarii, pe trimestrul IV. Salariile le-am mărit conform legii, însă veniturile de la bugetul de stat au fost mai mici ca anul trecut. Cu încasările, de când s-a introdus obligativitatea plăţii amenzii alături de taxe-impozite, au scăzut. Vin oamenii şi când le ceri să plătească şi amenda, nu vor, aşa că s-a înjumătăţit colectarea veniturilor, din cauza asta! S-a vrut o măsură bună şi uite că la noi e exact invers. Am tot trimis somaţii de plată celor datornici, însă e greu. Angajaţii aşteaptă banii ca mine. Am mai încercat să luăm bani de ici de colo, ca să aibă angajaţii din ce trăi. Dacă nu se rezolvă situaţia, le vom da în luna ianuarie salariile şi retroactiv, însă rămânem iar descoperiţi pe 2018. Un om simplu nici nu-şi închipuie câte cheltuieli are primăria: la şcoală trebuie bani, la salubrizare trebuie plătit, iluminat public la fel, noi ca să funcţionăm, iar sunt necesari bani, la ISU trebuie, cofinanţări la proiecte te obligă. Ca să îţi aprobe un proiect, primul lucru necesar este să faci acel proiect. Ca să-l întocmeşti, este necesar de bani, că niciun proiectant nu lucrează gratis sau pe promisiuni, că la fel are şi el nevoie de fonduri ca să funcţioneze. Deci, gândiţi-vă câţi bani sunt necesari pentru toate astea! Sunt câteva primării care au fonduri proprii mai mult decât suficiente, precum Dumbrăviţa, Recea, Tăuţii Măgherăuş, Fărcaşa, că au investitori mulţi în zonă, dar în rest, administraţiile locale se zbat ca să trăiască”.

Restanţe mari la încasarea taxelor şi impozitelor

Pe lângă faptul că administraţiile locale nu au primit bani în plus pentru a putea acoperi creşterile salariale până la finalul anului, unele mai au şi un grad slab de încasare la bugetul local. În comuna Boiu Mare, spre exemplu, restanţele la încasarea taxelor şi impozitelor ajung la 150.000 de lei. De asemenea, angajaţii nu şi-au luat salariile pe luna noiembrie: „Nu prea avem buget local, din cauză că stăm foarte prost cu fondurile. Nu ne-am primit nici salariile pe luna noiembrie. Este pentru prima dată când nu reuşim să ne primim salariile la nivel de primărie! Încasările la buget sunt foarte proaste, veniturile proprii la fel. Însă nu poţi merge să încasezi bani de la oameni când toată lumea a avut de suferit în comună în urma furtunii din luna septembrie. Bugetul primăriei este foarte mic ca valoare, deoarece suntem doar 1.100 de oameni, deci şi veniturile proprii sunt mici. Restanţele la colectarea taxelor şi impozitelor ajung la 150.000 de lei pe anul 2017”, ne-a spus Nicolae Prodan, viceprimarul din Boiu Mare. Lumea nu mai are bani pentru plata dărilor către stat: „E foarte greu şi pentru noi ca să recuperăm datoriile la bugetul local de la populaţie, după perioada asta cu dezastrul produs de furtună. Mulţi oameni nu au de unde să plătească, efectiv nu mai au bani, că şi-au refăcut casele distruse de vijelie pe cheltuiala proprie şi nu a fost ieftin. Unii au apelat chiar la credit în bancă pentru asta, aşa că noi ne descurcăm cum putem”, a precizat şi Ciurte Arghil, secretarul Primăriei Boiu Mare.

Unele primării au bani de salarii, dar nu majorate!

Alte primării au plătit salariile, însă nu majorate. Au avut de ales între a da salarii mai mari, dar să nu le ajungă bugetul până la finalul anului sau să plătească lefurile vechi, mai mici ce-i drept, însă până la finalul lui 2017: „Bugetul ne ajunge până la finalul anului, dar nu pentru salariile mărite. Angajaţii primăriei au rămas cu salariile de până acum, nemajorate. Dacă la final de an vor rămâne bani, atunci vom da diferenţa, pe cât va ajunge, pe o lună, pe două… Hotărâre de Consiliu local s-a făcut, cu coeficient la fiecare, dar salariile nu le-am putut da mărite, că aşa riscam să nu ne încadrăm în buget. Angajaţii pot oricând să dea în judecată primăria pentru diferenţa de salariu neîncasată şi să aibă şi câştig de cauză! Însă noi dacă nu am avut venituri proprii suficiente ca să putem acoperi această majorare, nu am făcut-o! Rectificare bugetară pe fondul de salarii nu am primit, deci nu am avut cum să le dăm majorate. Există ceva bani de investiţii, dar care nu se pot transfera la capitolul salarii, aşa că am rămas cu salariile plătite parţial. Vedem la sfârşit de an cum rezolvăm. Din fericire, la noi funcţionarii înţeleg situaţia şi oricum nu au de ales. Însă salariile integrale se vor da, ori la sfârşitul anului, ori în 2018 vom prevedea în buget şi aceste cheltuieli. Dar va fi mai complicat atunci şi cu noua lege fiscală, cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Să vedem cum facem şi aici diferenţele de salarii, ca funcţionarii să fie totuşi mulţumiţi”, ne-a explicat şi Viorel Paşca, viceprimarul comunei Botiza.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.