În holul Casei de Pensii Maramureş, întîlnim un pensionar. Ne răspunde, după o ezitare, că primeşte pe lună 1.100 de lei. „Bine că-şi dau ei pensii speciale!…” acuză cetăţeanul şi înţelegem că se referă la politicieni. Pensia medie pe judeţ este de 1.230 lei, bani suficienţi pentru traiul unui om sănătos, însă majoritatea pensionarilor sînt bolnavi şi cheltuie sute de lei pe medicamente. Aşa că în fiecare lună, la Casa judeţeană de pensii, 5.000 de pensionari solicită recalcularea, adăugirea sau modificarea dosarului, în speranţa că pensia va creşte cu 22 de lei (cazul bărbatului întîlnit de noi). Guvernanţii lucrează la noua lege a pensiilor, după cum a anunţat Liviu Dragnea, preşedintele PSD, şi pensionarii de rînd propun ca pensiile speciale să fie desfiinţate şi integrate în sistemul public. Toate partidele, nu doar unul, ar trebui să fie de acord că statul nu-şi poate discrimina contibuabilii în funcţie de meseria pe care o au!
Situaţia bugetului public pentru pensii nu e deloc bună. În judeţul nostru, de pildă, veniturile pe primele trei luni ale anului 2018 au fost de 140 milioane lei, iar cheltuielile, de 340 milioane lei, adică de 2,5 ori mai mari (în creştere de la 2, în anii trecuţi). Mai nou, bugetul de stat plăteşte pensiile celor 4.755 de pensionari agricultori (426 lei, ca medie), precum şi indemnizaţiile sociale şi pensiile pe legile speciale: refugiaţi, deportaţi, veterani, văduve, condamnaţi politic…). În total, 112.500 de maramureşeni primesc lunar bani de la Casa de Pensii Maramureş, indemnizaţia socială fiind de 640 lei, adică suma minimă pe care statul o acordă unui pensionar, în ideea ca şi cei mai săraci să aibă pîine pe masă.
Este clar că asiguraţii caută să profite de sistem înainte de vîrsta standard, cu efecte negative la pensionarea pentru limită de vîrstă. 1.620 de maramureşeni încasează pensie anticipată de 921 lei ca medie, iar 19.520 s-au pensionat de boală şi se mulţumesc cu suma medie de 592 lei, la fel ca cei 16.650 de pensionari urmaşi. Statul îi susţine în acest fel pe toţi, însă cu sume modeste, aceasta fiind puterea sistemului public şi nu credem că, dacă în toamna anului 2018 va apărea o lege nouă, cum a anunţat ministrul muncii, pensiile vor fi mai mari pentru toţi. Ar putea apărea totuşi o posibilitate de creştere a pensiilor de stat, dacă toţi salariaţii, precum şi parlamentarii, primarii, judecătorii, diplomaţii, militarii, poliţiştii…, vor contribui la sistemul public obligatoriu. Este raţională ideea ca salariaţii să primească pensii în funcţie de sumele cu care de-a lungul vieţii active au contribuit lunar la bugetul de asigurări sociale.
Obiectivul cel mai important pe care legea pensiilor ar trebui să-l urmărească este ca oamenii care au plătit aceeaşi sumă de bani la sistem să capete aceeaşi pensie, indiferent de tipul de muncă. Însă moştenim un sistem plin de inechităţi între contibuabili şi nu credem că vor putea fi eliminate, aşadar nu vor putea fi reduse pensiile aflate în plată, chiar dacă cele speciale ajung la 20.000-30.000 lei, fiind de 40-60 de ori mai mari decît pensia minimă! Echilibrul între cei care muncesc să fie menţinut şi la pensionare, dacă vrem ca pensia să reflecte cu dreptate efortul depus de fiecare salariat.
Ministra muncii, doamna Lia Olguţa Vasilescu, n-are deloc o bună reputaţie, am constatat deja că legea unică a salariilor n-a rezolvat ce şi-a propus, ci a introdus discriminări şi mai mari, plecînd de la date false şi incidentale. Dacă nu avem suficienţi salariaţi într-un domeniu, nu e logic să mărim salariile, ci numărul de locuri la şcolile de pregătire profesională. Ministra a dublat-triplat veniturile unor categorii de bugetari pe motivul pueril că mulţi dintre aceştia pleacă la muncă în occident.
Dacă PSD n-o va mai lăsa pe ministră să gîndească singură, s-ar putea ca legea să iasă cu obligaţia de contributivitate universală (pensia nu este un dar pentru că ai avut o muncă anume). Dacă practici o meserie grea, răsplătirea se face prin salariul mare şi valoarea contribuţiei trebuie să genereze punctajul pensiei, nicidecum după alte criterii şi excepţii introduse de partidele populiste.
Pensionarii trebuie sa devina mai activi si mai implicati. Exista deja un inceput, am asistat la dialogul urmator:
– Soro, ce mai faci? N-am mai vorbit demult cu tine, n-am avut unde sa stam de vorba ca gardu meu o fost in reparatie.
– Iaca, amu vin de la sedinta cu pensionarii.
– Da? Ce ati vorovit acolo?
– Multe si de toate! Am vorbit ca ar fi bine sa avem si noi pensionarii un candidat la presedintia Romaniei la alegerile viitoare.
– Si la cine v-ati gindit?
– Ne-am gindit la nana Salustia, ca la aspect ea seamana cel mai mult cu nana Vasilica, stii care, aia care are acum o functie mare la Bucuresti.
– Ca bine v-ati gindit! Daca se aseamana poate stie sa conduca tat ase de bine.
– Stii ca nana Salustia o fost si presedinta de CAP pe vremea lui Ceausescu, io zic ca se pricepe. Chiar dinsa o propus azi sa contribuim si noi pensionarii la constructia de autostrazi, ca tare sintem in intirziere cu autostrazile.
– Ce vorovesti! Si cum sa contribuim?
– Apoi o zis ca fiecare sa dea dupa posibilitati, aia mai instariti sa dea cite 5 lei, iar aia mai nevoiasi cite 2 lei, ca aia nevoiasii se imprumuta de la Casa de Ajutor a Pensionarilor ca sa cumpere jucarii la nepoti de sarbatori. Asa poate reusim sa miscam constructia de autostrazi, ca ai vazut la televizor ce aglomeratie e pe drumuri. Aia cu pensii speciale, parlamentari, judecatori, politisti, sint scutiti, ca au muncit mult la viata lor, nu trebuie sa-i stresam cu alte taxe. Tu ai bani sa dai amu macar 2 lei contributie? Iti dau si tidula ca am chitantieru la mine, la noi totu-i fiscalizat, noi lucram legal ca asa ne-o zis nana Salustia.
– Chiar amu n-am, da merg miercuri in piata si vind 2 gaini ca am destule in ograda. O sa contribui si io, chiar daca noi n-om umbla niciodata pe autostrazile alea.
– Nu-i vorba de asta, stim ca n-om umbla, aici e vorba de spirit civic, de patriotism, de grija pentru oameni, de viitorul tarii!
– I-auzi! Ca bine zici, soro! Sa stii ca daca nana Salustia o sa iasa presedinte o sa-i zic sa te puna pe tine in locul nanei Vasilica!