PPA poate produce un dezastru

0
63

WWF România, alături de organizaţiile de mediu din cadrul Federaţiei Coaliţia Natura 2000, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la dezastrul ecologic care ar putea fi produs prin implementarea măsurilor de combatere a pestei porcine africane (PPA) propuse de Ministerul Apelor şi Pădurilor.
Planul, care prevede măsuri extreme şi fără susţinere ştiinţifică precum recoltarea tuturor ”mistreţilor şi exemplarelor din speciile de prădători cu păr şi pene”, trebuie retras şi revizuit pe baza recomandărilor UE. Acestea prevăd, dimpotrivă, interzicerea totală a vânării mistreţilor în zonele nou infestate şi luarea unor măsuri stricte de izolare a focarelor.
Măsurile Ministerului, cuprinse într-un proiect de Ordin de Ministru lansat în dezbatere publică pe 6 august, sunt în totală contradicţie cu Strategia UE de combatere a PPA, cu recomandările şi studiile ştiinţifice ale Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară şi cu Directivele Păsări şi Habitate ale Comisiei Europene.
Aprobarea Ordinului propus ar fi o greşeală imensă şi un pas mare înapoi în eradicarea PPA, precum şi o tragedie ecologică majoră cu implicaţii pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic. Dacă vor fi aprobate şi implementate, aceste măsuri vor avea un efect de bumerang, căci în loc să fie izolate, focarele de epidemie vor fi extinse. Oameni, animale domestice şi animale sălbatice vor avea şi mai mult de suferit. Vânarea prădătorilor – care nu au cum să transmită mai departe virusul, ci să participe cel mai activ la eradicarea acestuia, ar fi cea mai mare şi mai gravă eroare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.