Doi eliminaţi la prima probă a bacalaureatului

0
105

Liceenii care au ratat prima sesiune a bacalaureatului din acest an au început de ieri, 20 august, probele scrise. Unii dintre candidaţi au catalogat examenul la limba şi literatura română ca fiind cel mai greu. Spre deosebire de prima sesiune a bacalaureatului 2018, în sesiunea de examen august-septembrie probele de competenţe vor avea loc după examenele scrise.
În Maramureş au fost înscrişi la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, 672 de candidaţi. Au absentat 159 de liceeni. Alţi doi candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de copiere, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş (IŞJ), Adriana Meşter. “Cei doi elevi eliminaţi au fost prinşi cu telefonul mobil asupra lor, încercând să copieze. Ei provin de la Centrul de examen de la Liceul Teoretic Bogdan Vodă din Vişeu de Sus şi de la Centrul de examen de la Liceul Tehnologic Marmaţia din Sighetu Marmaţiei”, a spus Adriana Meşter.
Candidaţii au răsuflat uşuraţi că au scăpat de acest examen. Ei speră să îi impresioneze pe profesorii care le vor corecta lucrările şi să obţină note bune. “A fost bine. La subiectul al III-lea am avut o poezie de Lucian Blaga. Aş fi preferat un alt subiect. Să sperăm că va fi bine ce am scris şi o să fie mulţumiţi şi profesorii care vor corecta lucrarea. La istorie am cele mai mari emoţii. Dorinţa mea este de a mă înscrie la Facultatea de Teologie după bacalaureat”, a declarat unul dintre candidaţi, Mihai. Un alt tânăr, Cătălin a declarat că “a fost destul de uşor. La subiectul al treilea am avut de comentat o poezie de Tudor Arghezi. Numai la geografie şi română dau examenul. Cred că aici a fost cel mai greu. La geografie va fi uşor”.
La examenul de toamnă susţin probele de bacalaureat absolvenţi de liceu din promoţia curentă, dar şi din promoţiile anterioare care ori nu s-au prezentat la examen până acum, ori nu au reuşit să obţină o medie de cel puţin 6. Este ultima lor şansă, dacă vor să urmeze din octombrie o facultate. Primele rezultate ale sesiunii de toamnă a bacalaureatului vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 16. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 16 – 20. În perioada 2-5 septembrie, contestaţiile vor fi soluţionate, iar pe 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Pe parcursul examenului, Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţie linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă până în 23 august, între orele 8 – 16, iar vineri, 24 august, între orele 8 – 14.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.