Program de sprijinire pe zona montană

0
196

Guvernul României va sprijini, prin Legea muntelui, zonele montane din ţară. Astfel, cei care trăiesc în aceste zone vor fi ajutaţi printr-un set de măsuri care să compenseze limitările naturale ale producţiei agricole faţă de zonele de câmpie şi pentru a reduce în acest fel discrepanţele dintre regiuni.
Prin acest program de sprijinire a zonei montane, statul va aloca o sumă considerabilă în următorii ani. Virgil Ţînţaş, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură (DADR) Maramureş, ne-a explicat: „A apărut Legea muntelui, nr. 197/2018. Pentru această zonă montană, pe viitor, Guvernul României va aloca un miliard de euro pe un program de zece ani. Acesta va fi un program naţional de consolidare a capacităţii administrative pe zona montană. La nivelul ţării noastre, în această zonă sunt 658 de UAT-uri, cu 3.520 de sate. Maramureşul intră cu 44 de localităţi. Programul are nişte obiective clare de încurajare a activităţii în zona montană. Primul obiectiv este protecţia resurselor naturale. Apoi urmează densitatea echilibrată a populaţiei în această zonă; crearea şi conservarea locurilor de muncă; crearea şi protejarea infrastructurii de acces; elaborarea de politici şi reglementări pentru încurajarea activităţilor specifice în zonele montane”.

Facilităţi oferite sătenilor de la munte

Legea fiind dată, urmează normele de aplicare pe baza cărora se va implementa. Programul are o serie de principii concrete: „Programe noi în zona montană. Principiile de bază sunt următoarele: principiul dezvoltării durabile, parteneriat public-privat – foarte interesant dacă acest principiu se va instaura la nivel montan, abordarea programatică, acordarea de şanse egale la nivel decent de viaţă pentru toţi locuitorii şi nu în ultimul rând protecţia mediului. Ce aduce nou Legea muntelui – recunoaşterea de către statul român a existenţei condiţiilor naturale specifice şi aplicarea principiului solidarităţii. De 28 de ani s-a neglijat foarte mult zona montană, acesta-i adevărul. De asemenea, recunoaşterea faptului că zona montană este caracterizată prin limitări naturale a producţiei agricole. O nouă delimitare a zonei montane. Politici noi – la nivel de masiv muntos şi de bazin montan, se va constitui comitetul de masiv şi consiliul naţional al muntelui. Reorganizarea agenţiei naţionale din zona montană, la nivel regional centre de dezvoltare montană, iar la nivel de bazine montane, oficii de dezvoltare montană. Deci practic se va reorganiza tot ceea ce înseamnă zona montană. Ce mai aduce nou această lege: se aprobă anual, la cerere, dar cel târziu la 1 mai, de către organele silvice judeţene, abilitate, la propunerea administraţiilor publice locale, trecerea animalelor prin păduri spre şi dinspre zonele de păşunat. De asemenea, încurajarea producţiei de lapte. Apoi înfiinţarea de centre de colectare, depozitare, puncte de sacrificare şi a unor unităţi de procesare a materiilor prime. Sprijinirea producătorului şi a procesatorilor de produse agro-alimentare din zona montană în vederea promovării produselor obţinute, certificate ca produs montan, tradiţional, ecologic, precum şi a celor certificate la nivel european. Acordarea de stimulente pentru sprijinirea persoanelor în vârstă. Altă noutate – familiile tinere de agricultori de la munte, care cresc animale în echivalent a 5 UVM-uri, sunt scutite de impozit agricol şi impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani de la înfiinţare şi de 50% din împozitul pe venit în următorii ani, pe perioada existenţei titularului”, a conchis directorul DADR Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.