Scoliozele şi cifozele, tot mai des întâlnite în rândul elevilor

0
313

Un nou an şcolar a debutat la începutul acestei săptămâni, la fel ca şi problemele de sănătate care apar din cauza ghiozdanelor prea încărcate şi a posturii incorecte în bănci. Totodată, specialiştii în kinetoterapie avertizează asupra faptului că inclusiv utilizarea telefoanelor mobile şi tabletelor determină o poziţie nefirească a gâtului ceea ce duce, în timp, la apariţia aşa-numitei “cocoaşe de smartphone”, etichetată drept afecţiunea noii generaţii.

• primele simptome

Scoliozele şi cifozele sunt deformări ale coloanei vertebrale tot mai des întâlnite în rândul elevilor tocmai de aceea părinţii sunt sfătuiţi ca, la primele simptome, să se adreseze unui specialist pentru întocmirea unui plan corectiv de îndată. “Primele semne care ar trebui să le indice părinţilor un consult de specialitate sunt: asimetrie la nivelul bazinului şi a omoplaţilor, pliurile taliei, înclinaţii laterale ale capului (mai ales în repaos). Totodată, un copil cu astfel de problem are predispoziţia de a sta sprijinit mai mult pe un picior sau în poziţia şezând îşi înclină trunchiul într-o parte şi menţine această poziţie timp îndelungat. Nu în ultimul rând, apar dureri de spate tot mai des sau durerile se menţin pe o durată mai lungă de timp. Aceste semne nu sunt de ignorat şi trebuie ştiut că diagnosticarea şi începerea tratamentului mai devreme duce la rezultate mai bune”, explică Cristina Taloş, kinetoterapeut al Asociaţiei Esperando. O poziţie nefirească a gâtului, determinată de utilizarea telefoanelor mobile şi tabletelor, duce la acea postură cu capul mult înainte şi, în timp, la ceea ce specialiştii numesc mai nou “cocoaşa de smartphone”. Recuperarea acestor probleme constă în exerciţii corective şi de tonifiere a musculaturii spatelui, bazinului şi a membrelor inferioare, în special. “Frecvenţa şedinţelor de recuperare depinde de gravitatea posturii, a atitudinii şi a afecţiunii. Totuşi, se recomandă minimum două şedinţe de gimnastică medicală pe săptămână asociate cu sport şi exerciţii care se pot face acasă. Copiii şi tinerii care se confruntă cu astfel de probleme sunt sfătuiţi să urmeze acest plan corectiv până la rezultate vizibile, în general până ce procesul de creştere se încheie, după care se continuă acasă”, arată Cristina Taloş, kinetoterapeut al Asociaţiei Esperando.

• cum pot fi preîntâmpinate deformările coloanei?

Pentru a preveni, însă, astfel de probleme, elevii sunt încurajaţi să facă sport. “E foarte important ca ei să nu lipsească de la orele de sport. Îi sfătuiesc să profite de pauze, să se joace, să alerge. Totodată, trebuie să fie atenţi la postura spatelui şi la aliniamentul bazinului în bancă, să fie poziţionaţi cât mai simetric. Caietul şi obiectul de scris să fie poziţionate astfel încât distanţa între bancă şi copil să fie cât o palmă (orizontală), iar coatele să fie sprijinite pe bancă. De asemenea, trebuie să aibă grijă la mâna îndemânatică, iar dacă au tendinţa de curbare, să împingă caietul mai departe”, sfătuieşte Cristina Taloş, kinetoterapeut al Asociaţiei Esperando. Deformările coloanei vertebrale pot fi preîntâmpinate şi prin grija cadrelor didactice. “În clasele primare, învăţătoarele obişnuiesc să îi rotească pe elevi astfel încât să nu stea în aceeaşi bancă. Din păcate, în clasele gimnaziale nu se mai face aşa ceva, deşi ar trebui”, atenţionează Cristina Taloş, kinetoterapeut al Asociaţiei Esperando adăugând faptul că, obligatoriu, ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri, iar bretelele să aibă aceeaşi lungime. În materie de sport, recomandările specialiştilor includ, cel puţin pentru preşcolari şi elevii din ciclul primar: înotul, atletismul şi sporturile de iarnă. În timpul liber, copiii pot profita de bicicletă, trotinetă ori role pentru a face mişcare suplimentară. Cei care au nevoie, însă, de şedinţe de recuperare pot apela la serviciile de kinetoterapie oferite de Asociaţia Esperando din Baia Mare (str. Someşului 3) de luni până vineri, între orele 8-16. Costul este de 40 de lei. Evaluarea este gratuită pentru cei care vor opta pentru şedinţele de recuperare aici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.