Episcopii catolici din România susţin referendumul pentru familie

0
116

Reuniţi între 18 şi 20 septembrie, la Şumuleu Ciuc, pentru sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER), ierarhii au adresat un îndemn credincioşilor să participe la referendumul pentru familie din 6-7 octombrie a.c. Pe agenda de lucru a acestei adunări plenare a episcopilor catolici de ambele rituri – latin şi bizantin – din România s-au aflat, aşadar, tematici prioritare pentru viaţa Bisericii catolice atât la nivel local, cât şi la nivel universal.

• “vă îndemnăm să susţineţi modificarea articolului 48 din Constituţie prin prezenţa la vot”

“Iniţiativa demarată încă din anul 2015 de Coaliţia pentru familie din care fac parte şi Asociaţia Familiilor Catolice Vladimir Ghika şi Acţiunea Catolică din România, de a înlocui actuala formulare a articolului 48, aliniatul 1, din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, cu formularea: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, îşi propune să înlăture orice echivoc cu privire la termenul „soţi”, precizând că numai uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie se poate constitui în căsătorie. Precizarea este în deplin acord cu învăţătura Evangheliei, dar şi în spiritul tradiţiei neamului românesc, motiv pentru care Biserica Catolică a susţinut încă de la început iniţiativa venită din partea laicatului şi a unui mare număr de cetăţeni (…) În acest sens, noi, toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, vă îndemnăm să susţineţi modificarea articolului 48 din Constituţie prin prezenţa la vot în ziua Referendumului. De asemenea, vă îndemnăm călduros să faceţi cunoscut acest eveniment acasă, la muncă, în grupurile de prieteni şi cunoscuţi, şi, ca formă de apostolat, să promovaţi participarea la vot”, se arată într-un comunicat al CER.

• ierarhii din România şi Republica Moldova, în vizită la Roma

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat şi unele aspecte referitoare la educaţie, organizarea olimpiadelor de religie catolică în limba română şi maghiară; despre participarea la Sinodul dedicat tinerilor, convocat de Papa Francisc, care se va desfăşura în octombrie la Roma, cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”; despre beatificarea tinerei Veronica Antal şi despre viitoarea beatificare a Episcopilor martiri greco-catolici. La deschiderea lucrărilor a luat parte şi Nunţiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, cu care episcopii au discutat în detaliu despre vizita „ad limina Apostolorum” pe care ierarhii din România şi Republica Moldova o vor face la Roma în perioada 5-10 noiembrie. Totodată, episcopii au stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfăşoare în perioada 7-9 mai 2019, la Bucureşti. Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara şi toamna.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.