3 bănci din România, printre cele mai profitabile din Europa

0
73

Banca Transilvania, BCR și BRD au înregistrat un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului – cea mai ridicată profitabilitate, de 3 ori peste media Uniunii Europene, potrivit datelor Autorității Bancare Europene. Rata creditelor neperformante a continuat să scadă, însă cu un ritm mai redus decât în anii anteriori.
Randamentul capitalurilor a fost de 21,2%, în creștere cu 2,1% față de trimestrul I și cu 5,8% față de jumătatea anului trecut. În topul clasamentului mai sunt băncile din Ungaria, cu un randament de aproape 18%, Bulgaria, Lituania și Letonia, cu circa 13%. De cealaltă parte, băncile din Grecia sunt pe pierdere, iar cele din Cipru au înregistrat un randament de 1,3% – în ambele țări sistemele bancare trecând prin mari probleme. Media UE a fost de 7,2%, nivel similar cu cel de la jumătatea anului trecut și în ușoară îmbunătățire față de primul trimestru din acest an (+0,4%).
Statistica UE se bazează pe cele mai importante 187 de bănci din țările membre. În cazul țărilor cu sisteme bancare mai mici, inclusiv în cel al României, au fost selectate cele mai mari trei bănci de importanță sistemică – Banca Transilvania, Banca Comercială Română și BRD – Groupe Société Générale. Întregul sistem bancar din România a făcut un profit consolidat de 3,6 miliarde lei la jumătatea anului, în creștere cu o treime față de 2017.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.