Patru tinere din Franța și Italia, impresionate de Maramureș

0
97

Chloe Larcher-Poupet (Franța), Marie Biaute (Franța), Laura Baldini (Italia) și Sandra Motta (Italia) sunt patru tinere care, până la finalul lunii decembrie, derulează, în municipiul Baia Mare, o serie de activități dedicate copiilor și adulților în cadrul proiectului „4X4” al asociației „Team for Youth”. Toate cele patru se află pentru prima dată în România, astfel că acest stagiu internațional de voluntariat este oportunitatea perfectă pentru a descoperi o țară pe care o etichetează drept frumoasă și plină de oameni ospitalieri.

• Din industria modei de la Paris, în spitalele și centrele de plasament din Baia Mare

Chloe Larcher-Poupet, din Franța, are 27 de ani și, după o bună experien­ță în aria comunicării din industria modei de la Paris, s-a hotărât să exploreze lumea. Așa a ajuns în Canada, unde a lucrat ca voluntar, iar acest episod al vieții a determinat-o să se implice și mai mult în proiectele comunitare internaționale. „Am găsit acest proiect creat de asociația „Team for Youth” din Baia Mare în cadrul programului Erasmus Plus și m-am decis să aplic pentru stagiul de voluntariat de patru luni propus.

Chloe Larcher-Poupet (stânga)
Chloe Larcher-Poupet (stânga)

Astfel, am ajuns în Baia Mare în luna august, iar de atunci sunt implicată în diferite activități dedicate, în special, persoanelor cu dizabilități de la Asociația Esperando și Centrul de zi ASSOC. În cadrul acestora, avem planificate diferite ateliere: de handmade, de gătit etc. Totodată, în programul proiectului avem și activități dedicate copiilor din spitale și celor aflați în centrele de plasament, iar printre altele avem și întâlniri cu copiii diagnosticați cu Sindromul Down”, explică Chloe. Proiectul asociației „Team for Youth” le permite voluntarelor să-și creeze și propriile activități care, de asemenea, au menirea de a implica comunitatea locală. „Fiecare zi pe care o petrecem aici, în Baia Mare, e diferită. Pe lângă activitățile programate la Esperando, ASSOC, în spitale ori în centrele de plasament, avem întâlniri cu toată echipa pentru a discuta despre ideile adiacente pe care dorim să le implementăm. Astfel, punem la cale și proiecte personale pe care dorim să le împărtășim cu comunitatea locală. Eu, spre exemplu, am realizat un video pentru a promova acțiunea națională de curățenie „Let’s do it, Romania!”, adaugă tânăra din Franța.

• „Ceea ce e uimitor aici e faptul că oamenii sunt implicați în viața comunității”

Fiind pentru prima dată în România, Chloe mărturisește faptul că, aici, a găsit o cultură similară celei de acasă. Totodată, se simte bine primită de maramureșeni și îi place ceea ce descoperă aici, în fiecare zi. „Îmi place zona Maramureșului care e foarte autentică. Am observat că oamenii sunt păstrători ai tradiției și încearcă să o conserve, ceea ce e foarte interesant. Am făcut, recent, o excursie la Sighetu Marmației, unde am vizitat Cimitirul Vesel din Săpânța. A fost impresionant”, punctează Chloe, subliniind faptul că, printre alte aspecte din Maramureș care au cucerit-o, se află și gastronomia locală. „Îmi plac papanașii, plăcinta, am mâncat chiar și mămăligă și am gustat pălinca”, povestește râzând tânăra franțuzoaică. Tot din Hexagon este și Marie Biaute, o altă voluntară implicată în proiectul „4X4” al asociației „Team for Youth”. Pentru Marie, o tânără de 26 de ani, activitățile propuse în cadrul acestui proiect sunt un bun prilej pentru a face comparații între sistemul social de acasă și cel din România. „Locuiesc în Avignon, un oraș din sudul Franței, unde activez ca lucrător social. În ultimii patru ani, am lucrat în diferite locuri, precum o școală specială destinată copiilor cu dizabilități și un orfelinat. Aici, în Baia Mare, în cadrul acestui proiect, pentru care mă bucur enorm că am aplicat, derulez cam aceleași activități pe care le fac acasă.

Marie Biante

Sunt obișnuită, așadar, să lucrez cu oameni care au astfel de probleme, dizabilități psihice sau fizice. Ceea ce îmi place la acest proiect este faptul că schimbăm mereu activitățile, încercăm să facem tot timpul lucruri diferite. Practic, sunt activități personalizate. Comparativ cu sistemul social din România, la noi, în Franța, sunt mai mulți bani direcționați în acest sens. Totuși, avem mai puțin voluntari. În Franța, orice persoană care lucrează e plătită, așa că ceea ce e uimitor aici, în Baia Mare, e faptul că oamenii sunt implicați în viața comunității și se dedică ei, lucrând chiar și fără bani. E un gest foarte frumos”, apreciază tânăra din Franța.

• „4×4”, un proiect social fantastic

Laura Baldini
Laura Baldini

Pentru Marie, Baia Mare este un oraș care seamănă mult cu Avignon așa că se simte confortabil. Totodată, e încântată de mâncarea din Maramureș, la fel ca și colegele ei de proiect. „Îmi place Baia Mare, îmi amintește de casă, nu e foarte mare și e confortabil. Îmi mai place felul în care oamenii se ajută între ei și cum fac acest lucru de tineri. Am văzut voluntari adolescenți, ceea ce e un aspect generos al comunității. Bineînțeles, mâncarea e foarte bună, iar Maramureșul și țara toată mă impresionează. Am vizitat, până acum, Sighetul, Sibiul, Sighișoara, Transfăgărășanul. Mai am două luni de stat aici și vreau să mai vizitez, pentru că nu mă mai satur și, deja, mă gândesc să revin. Mă simt bine aici și mă regăsesc aici”, mărturisește Marie. Coechipieră a proiectului „4X4” al asociației „Team for Youth” este și Laura Baldini din Italia. Tânăra de 30 de ani a mai făcut voluntariat la ea în țară, însă experiența de aici, din Baia Mare, este cu totul diferită și chiar marcantă pentru ea. „Aici, în Baia Mare, am găsit un proiect social fantastic. Îmi place asociația „Team for Youth”, îmi plac persoanele de aici, este un context extraordinar”, susține Laura subliniind faptul că, pentru ea, a fost destul de complicat să-și asume rolul de voluntar. „Deși îmi place mult acest proiect, pentru mine la început nu a fost atât de simplu. Am 30 de ani și mi s-a părut destul de ciudat să fac voluntariat. Dar am învățat să fac parte dintr-o echipă, să fac ceva pentru oamenii din comunitate și asta doar pentru foarte puțini bani de buzunar”, arată tânăra italiancă. Laura este, de asemenea, sensibilizată de România pe care a descoperit-o. „Am avut ocazia de a face o excursie și a fost o reală experiență de a învăța. Am văzut cealaltă parte a României și acum pot să fac comparații. Pot să spun că am observat mai multă ordine și o comunitate ce e foarte interesată în a construi ceva”, afirmă voluntara din Italia.

• Stagiu de voluntariat imediat după absolvirea liceului

Sandra Motta
Sandra Motta

Până la finalul acestui stagiu de voluntariat, adică sfârșitul lunii decembrie, Laura își dorește să descopere cât mai mult din România. După aceea, la revenirea acasă, tânăra plănuiește o schimbare radicală în viața personală. „Eu locuiesc în Prato, lângă cunoscutul oraș Florența, regiunea Toscana. Pot să vă spun că iubesc Florența, iar pentru mine e cel mai magic oraș din lume. Orașul meu e mai mic, e precum Baia Mare, dar ceva mai industrial și mă bucur să avem foarte multe evenimente culturale. Momentan, lucrez ca antrenor de pilates, dar visul meu e să fac artă, în stradă, cu oamenii”, se destăinuie Laura. Cea de a patra membră a echipei „4×4” este Sandra Motta, tot din Italia. Tânăra, în vârstă de doar 19 ani, a aplicat pentru acest stagiu internațional de voluntariat imediat ce a absolvit cursurile liceale și a trecut cu bine de examenele finale. Categoric, aceste proiect și, implicit, această experiență pot fi definitorii pentru traseul vieții ei. „Toate patru facem o echipă bună și, împreună, lucrăm cu oameni diferiți, copii și adulți, unii cu dizabilități fizice sau psihice. Nu e prima dată când fac voluntariat, dar e prima dată când fac acest lucru în străinătate. Iar aici, în Baia Mare, am descoperit un loc foarte frumos, oameni foarte frumoși și mă simt tare bine aici. Am găsit, totodată, o nouă cultură, un nou mod de a trăi, o nouă mâncare și oameni noi. E fantastic”, spune Sandra bucuroasă de faptul că a avut ocazia și de a vizita puțin din România. „Am fost în Cluj-Napoca, la lacul Albastru, lacul Bodi, în Firiza. Acum, încerc să îmi fac propria excursie în Maramureș și Transilvania. Am terminat liceul în iunie și, după examenele finale, am hotărât să aplic pentru acest proiect. Am doar 19 ani și, poate, e decizia vieții mele. Cert e că această experiență îmi schimbă viziunea. Îmi place România”, concluzionează adolescenta din Italia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.