Inspector şcolar implicat în acţiuni politice cu elevi. Deputatul Todoran sesizează Ministerul Educaţiei (P)

0
152

Deputatul Adrian Todoran, vicepreşedinte al PMP, sesizează conducerea Ministerului Educaţiei cu privire la cazul unui inspector din cadrul Inspectoratului Şcolar Maramureş, care, în urmă cu câteva luni, a luat parte la o acţiune cu caracter politic, în timpul programului de lucru. Până acum, reprezentanţii ministerului au tăcut mâlc, deşi referitor la acest subiect există mai multe solicitări adresate de instituţii media din judeţ. Atitudinea conducerii ministerului ridică suspiciuni cu privire la modul de soluţionare a cazului, în condiţiile în care, la finele lunii noiembrie, aplicarea unei eventuale sancţiuni va deveni imposibilă.
„Stimată doamnă ministru, în luna iunie 2018, presa relata faptul că inspectorul şcolar adjunct Camelia Bogdan, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, a luat parte, timp de mai multe ore, la o activitate desfăşurată de Organizaţia de Femei Social-Democrată, în cadrul căreia mai mulţi copii de la o şcoală din Baia Mare au avut parte de un program recreativ şi o masă oferită de formaţiunea politică amintită anterior. Camelia Bogdan se afla în timpul programului de lucru, având chiar delegate atribuţiile de inspector general, în acea zi. Ulterior, conducerilor ISJ Maramureş şi Ministerului Educaţiei li s-au cerut detalii şi explicaţii cu privire la condiţiile în care inspectorul Camelia Bogdan a luat parte la activităţi cu caracter clar politic, pe care legea le sancţionează ca atare. Însă, până acum, nu s-a întocmit niciun raport legat de situaţia relatată şi nici nu s-a luat vreo măsură disciplinară, motivaţia fiind că vacanţa de vară a îngreunat obţinerea informaţiilor necesare.
Conform Codului Muncii, angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei (art. 252, Codul Muncii). Până în prezent, nu s-a emis nicio decizie, deşi de la luarea la cunoştinţă au trecut mai bine de 5 luni, existând suspiciunea rezonabilă că factorii responsabili aşteaptă expirarea celor 6 luni de la săvârşirea faptei, pentru a se ieşi din termenul în care poate fi aplicată o sancţiune disciplinară.
În aceste condiţii, vă solicit ca până la data de 30 noiembrie (când expiră cele şase luni), ministerul pe care îl conduceţi să finalizeze cercetările în acest caz, cu luarea deciziilor corespunzătoare faptelor inspectorului în cauză”, se menţionează în interpelarea deputatului Adrian Todoran.
În data de 31 mai, în Parcul „Regina Maria” din Baia Mare, a fost organizată o petrecere pentru copii, la care au participat mai mulţi elevi ai unei şcoli gimnaziale din oraş, în afara orelor de curs. La eveniment a luat parte, timp de mai multe ore, şi inspectorul Camelia Bogdan, deşi legea nu îi permite să facă lucrul acesta în timpul programului de serviciu, în condiţiile în care asocierea cu latura politică era mai mult decât evidentă. Ulterior celor întâmplate în data de 31 mai, inspectorul Camelia Bogdan a încercat să acrediteze ideea că a mers la petrecere în timp ce se afla în pauza de masă. Apoi, şi-a schimbat discursul, afirmând că şcoala a invitat-o la eveniment. Camelia Bogdan recunoaşte că a avut cunoştinţă de faptul că petrecerea a fost organizată de partidul politic din care face parte, dar nu consideră că a greşit în vreun fel, lucruri de acest gen fiind o practică în Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş.

Cătălin MAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.