Banca Națională a României cinstește Centenarul Marii Uniri

1
259

– cea mai scumpa monedă: 7.615 lei, fără TVA –

Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint, o monedă din alamă pentru colecționare și va pune în circulație o monedă aniversară din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele: valoare nominală 500 lei, 10 lei, 50 de bani și 50 de bani. Diametrele monedelor sunt de 35 mm, 37 mm, 23,75 mm, 23,75 mm. Monedele cântăresc 31,103 grame, 31,103 grame, 6,1 grame, 6,1 grame.
• Aversul monedei din aur redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „ROMÂNIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală 500 LEI, stema României și anul de emisiune.
• Aversul monedei din argint redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „ROMÂNIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune.
• Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „ROMÂNIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României, anul de emisiune și litera „N”, într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare.
• Aversul monedei din alamă pentru circulație redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „ROMÂNIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune.
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint și alamă) prezintă portretele lui Ștefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș și Iuliu Hossu, personalități care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri; inscripția în arc de cerc „100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE” și data evenimentului aniversat „1 DECEMBRIE 1918”.
Tirajul este de: 200 monede din aur; 200 monede din argint; 5.000 de monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare; 1.000.000 de monede din alamă, de 50 bani, pentru circulație.
Prețurile de vânzare sunt: 7.615,00 lei, exclusiv TVA – pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare; 330 lei, exclusiv TVA – pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare; 10 lei, exclusiv TVA – pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.
Monedele din aur, argint, alamă pentru colec­ționare și monedele de circulație cu caracter aniversar, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur, argint și a monedelor din alamă pentru colecționare se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BNR.
Punerea în circulație a monedelor de circulație cu caracter aniversar se va face cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

1 COMENTARIU

  1. Marele mason, Mugur Isarescu, de ce nu l-a pus si pe preotul gr. catolic Vasile Lucaciu, care a avut un rol covarsitor pt. recunoasterea Unirii in America?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.