Din 1 ianuarie 2019, Topul celor mai importante schimbări legislative

0
130

De la 1 ianuarie 2019, au intrat îan vigoare o serie de modificări legislative care vizează diverse domenii de activitate, dar și majoritatea cetățenilor și contribuabililor români.

Iată care sunt măsurile legislative care schimbă cadrul economico-social al României încă din prima lună a anului și ce presupun acestea:
• Majorarea salariului minim brut
Salariul minim brut creș­te de la 1.900 lei la 2.080 lei – pentru cei care nu au studii universitare și la 2.350 lei pentru cei care au studii superioare, a căror funcție impune asemenea studii și care au o vechime profesională de minimum un an în aceasta.
• Salarii de 3.000 lei pentru angajații din construcții
Salariul minim brut al angajaților din construcții va fi majorat la 3.000 lei, dacă firma obține cel puțin 80% din venituri din construcții, în fiecare lună. Acești angajați vor fi scutiți de plata cotei de 3,75% către Pilonul II de pensii, pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2028.
• Modificări la compoziția carburanților și creșteri de prețuri la pompă
Începând cu 1 ianuarie 2019, acciza la benzină crește de la 1,976 lei/1000 de litri la 2,038/1000 de litri, adică se majorează cu 3,15%. De asemenea, acciza la motorină crește și ea de la 1,838 lei/1000 de litri la 1,896 lei/1000 de litri. Prețul benzinei și motorinei va crește cu aproximativ 7 bani pe litru.
Mai mult, va crește și conținutul minim de biocarburanți în benzină, de la 4,5% la 8%, și de la 5% la 6,5% în cazul motorinei, ceea ce va însemna o nouă creștere a prețului carburanților de 10 bani pe litrul de benzină, respectiv 7 bani pentru litrul de motorină. În prima parte a anului 2019 prețul benzinei ar putea ajunge la 5,06 lei/litru și 5,42 lei pentru litrul de motorină.
• Toate amenzile vor fi virate într-un cont unic
Toate amenzile vor fi virate într-un cont unic, cu excepția celor de circulație. Pentru acestea, sistemul este în faza de testare. Contul unic este 50.09.01 pentru amenzile aplicate persoanelor rezidente în România și 50.09.02 pentru cei care nu au domiciliul în România. Sumele încasate vor fi virate către bugetul local sau de stat, în cel mult două zile de la plată.
• Scade acciza pentru țigarete
Acciza pentru țigarete este redusă, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 martie 2019, la 372,73 de lei/1.000 țigarete, față de 457,71 de lei/1.000 țigarete, în trecut. Actul normativ mai prevede, ca, pe de o parte, până în data de 1 martie, ar trebui calculat un nou nivel care să fie aplicat de la 1 aprilie, iar pe de altă parte, că acesta este de 483,74 de lei/1.000 țigarete.
• Suprataxarea consumului de date scade
Suprataxa aplicată consumului de date în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE scade cu 25%, la 4,5 euro/GB, iar volumul de consum rezonabil creș­te cu 25%, față de cel disponibil anul trecut. În plus, suprataxa pentru apelurile primite scade, din 3 ianuarie, cu 7%, la 0,85 eurocenți/minut.
• Băncile vor avea de plătit o nouă taxă
Băncile vor avea de achitat o taxă pentru activele financiare, dacă media trimestrială a ROBOR la 3 luni și 6 luni depășește 2%. Taxa crește cu cîte 0,1%, la fiecare pas de 0,5 puncte procentuale, până la ROBOR de 4%. Noua taxă va fi calculată și plătită trimestrial, în funcție de valoarea activelor financiare ale unei bănci de la finele fiecărui trimestru, și va putea fi dedusă.
• Se unifică regimul fiscal al biletelor de valoare
Veniturile persoanelor fizice primite sub forma tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor cadou, tichetelor de creșă, tichetelor culturale, sunt asimilate veniturilor salariale date în natură și sunt impozitate cu 10%. Pentru acestea nu se datorează asigurări sociale obligatorii.
• Vești bune pentru bugetari: vor primi o indemnizație de hrană și una de vacanță
Bugetarii vor primi o indemnizație de hrană și una de vacanță, iar sumele sunt considerate venituri din salarii și sunt impozitate cu impozitul pe venit și se rețin asigurările sociale obligatorii – contribuția la pensii și contribuția la sănătate.
• Se plafonează sporurile bugetarilor
Toate tipurile de vouchere și indemnizații, inclusiv cele de vacanță și care le sunt acordate bugetarilor, sunt plafonate la nivelul existent la finele lunii decembrie 2018, între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2021. Majoritatea acestor vouchere au rămas în acest an la nivelul din 2017. De exemplu, cele de vacanță vor rămâne de 1.450 lei, cât salariul minim brut din 2017.
• Timp liber pentru bugetarii care lucrează suplimentar, în loc de bani
Pentru salariații din sistemul public, orele lucrate peste programul de lucru se vor compensa doar cu timp liber. Aceș­tia vor beneficia de vouchere de vacanță. Măsura se aplică pentru perioada anilor 2019 – 2021.
• Modificări la Pilonul II de pensii
Cei care contribuie la Pilonul II de pensii vor putea să se retragă, dacă au contribuit minimum 5 ani, prin depunerea unei cereri. Ei nu-și vor putea retrage sumele virate, dar vor putea să își vireze întreaga cotă pentru pensii, de 25% din salariul brut, către Pilonul I și nu așa cum era pînă acum de 21,25% către Pilonul I și 3,75% către Pilonul II.
• Noi obligații pentru administratorii de fonduri de pensii
Administratorii de fonduri de pensii sunt obligați să-și majoreze capitalul social în funcție de nivelul activelor aflate în administrare: sub 100 milioane euro – capitalul social trebuie să fie de 5% din valoarea contribuțiilor; 100-500 milioane euro – 7% din valoarea contribuțiilor; peste 500 milioane euro – 10% din valoarea contribuțiilor. Comisionul de administrare pentru aceștia a fost redus de la 2,5% la 0,5% din valoarea contribuțiilor virate.
În plus, administratorii de fonduri de pensii își vor putea deduce între 0,02% și 0,07% pe lună din activul net total al fondului de pensii administrat privat, față de 0,05% pe lună, până acum. Noul nivel depinde dacă rata de rentabilitate a fondului depășește inflația. Deducerea crește cu câte 0,01 la fiecare punct procentual peste inflație.
• TVA simplificat
Se prelungește, până la data de 30 iunie 2022, măsura de simplificare pentru TVA – taxare inversă pentru livrarea de: cereale și plante tehnice; certificate de emisie de gaze; energie electrică către un comerciant cumpărător revânzător; certificate verzi; telefoane mobile; microprocesoare; tablete și laptop-uri.
• Taxare suplimentară pentru firmele din energie și gaze și telecom
Firmele din energie și gaze vor trebui să achite o contribuție de 2% din valoarea cifrei de afaceri pe care o obțin din licența pentru aceste activități. Anterior, această contribuție era de 0,08%. Suma aferentă va fi virată către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
De asemenea, operatorii telecom care dețin licen­țe 3G, 4G și 5G vor avea de achitat o taxă de 2-4% din cifra de afaceri din anul precedent, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența, potrivit OUG nr. 114/2018.
• Taxe noi și pentru organizatorii de jocuri de noroc
Toți organizatorii de jocuri de noroc vor trebui să achite o taxă lunară reprezentând 2% din totalul taxelor de participare încasate lunar. Aceștia vor mai avea de achitat o cotă de 1.000 de euro, dacă organizează jocuri de noroc tradiționale, și 5.000 de euro, dacă organizează jocuri de noroc la distanță și sunt în clasa I sau clasa III.
• Noutăți privind regimul de angajare a zilierilor
Vor mai putea fi angajați zilieri doar în următoarele trei sectoare de activitate: agricultură, vânătoare și servicii anexe; silvicultură, cu excepția exploatări forestiere; pescuit și acvacultură. Majoritatea zilierilor vor putea lucra cel mult 120 de zile ca zilieri, într-un an, iar o firmă nu va putea folosi un zilier mai mult de 25 de zile într-o lună.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.