Hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă, cea mai vestică mănăstire din România

0
436

Luni, 7 ianuarie 2019, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, cu ocazia hramului, înconjurați de un frumos sobor de preoți și diaconi.

Primirea Ierarhilor

Există o tradiție la Mănăstirea Scărișoara Nouă ca primirea Ierarhilor să se facă pe sunete de tulnic, de către fete sau femei, deoarece amintește de originea din Munții Apuseni a locuitorilor din acest sat de pe granița cu Ungaria, în care au fost colonizați, în anii ‘920, locuitori din zona Peșterii Scărișoara, de unde vine și numele satului, de Scărișoara Nouă. Acum, Peș­tera Scărișoara aparține de satul Gârda de Sus. Și de data aceasta, tulnicăresele din Gârda de Sus au venit la întâmpinarea Ierarhilor. Au venit și la „neamurile” din Scărișoara Nouă, în care obiceiul cântatului din tulnic s-a pierdut.
Așa că cei doi ierarhi și oaspeții lor au fost întâmpinați, în fața bisericii Mănăstirii, unde au venit pentru oficierea Sfintei Liturghi, în sunete de tulnice, care au răsunat la fel de frumos ca în spațiul de mare respirație și ecou din lărgimea Munților Apuseni. Glasul tulnicului înseamnă cuvinte exprimate în cântec de tulnic, așa cum comunicau oamenii între ei, de pe deal pe deal, mai de mult, când nu erau telefoane. Acum fetele din Gârda au rostit Ierarhilor, din tulnice, cuvântul de întâmpinare de „Bun venit”.
Abia după aceea, Ierarhii au fost întâmpinați de prefectul Darius Filip și de primarul comunei Piș­colț, Cosmin Vasile Varga, iar apoi de preoții și diaconii slujitori.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, Arhim. Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, fost stareț al Mănăstirii Scărișoara Nouă, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Florian Mocanu, protopop de Carei, Pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, Pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Ortodox „N. Steinhardt” din Satu Mare, preoți de enorie din protopopiatele Carei și Satu Mare, 10 diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Anastasios”, format din medici și studenți la medicină din Tg. Mureș, dirijat de medicul neurochirurg Dr. Iustinian Simion. Grupul are două filiale, la Tg. Mureș și la Cluj-Napoca. A fost înființat în anul 2012, în Tg. Mureș. A scos 5 discuri, ultimul în anul 2018, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Dă concerte în țară și străinătate. Are colaborări cu Institutul Cultural Român. A susținut sute și sute de concerte și a dat răspunsurile la Sfinte Liturghii în țară și străinătate. Cântă destul de des în Sfântul Munte Athos. În Grupul Psaltic „Anastasios” cântă și medicul cardiolog Ioan Florin Ferenț de la Spitalul Județean din Baia Mare, de loc din Lăpușul Românesc.
La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități din județul Satu Mare: prefectul Darius Filip, Ing. Mircea Lețiu, membru în Adunarea Eparhială, Ovidiu Silaghi – fost deputat și ministru, Col. Ovidiu Popa – IJJ, Cms. Șef Sorin Daniel Stan – IPJ Satu Mare, Cms. Șef Mircea Iuhas – Penitenciarul Satu Mare, Lt. Col. Aurel Ulici, Lt.-Col. Dumitru Mateș – ambii de la ISU Satu Mare, Dr. Nicolae Dumuța – DSVSA, Dr. Mihai Macrina – DSP, Lt.-Col. Gheorghe Balazs – CMS, Col. Cristian Soponar – DSI, Cms. Șef Dan Burzo – STPF.

Cuvântul de învățătură

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioșilor în cuvântul de învățătură despre încheierea sărbătorilor creștine de iarnă, care încep cu Nașterea Domnului sau Crăciunul și se termină cu Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, în 7 ianuarie. Apoi s-a oprit asupra vieții Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la învățăturile duhovnicești care ni le-a lăsat, la rolul său de înaintemergător al Domnului.
„Sfântul Ioan Botezătorul este modelul pentru monahismul creștin, este model de ascet, este mo­del de mărturisitor al lui Hristos, care ni L-a arătat ca fiind Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Avem o mare bucurie și o împlinire pe măsură că există această vatră monahală care s-a înființat în 1991, prin punerea pietrei de temelie de către Înaltpreasfințitul Justinian și a evoluat în diferite etape foarte frumos, ceea ce însemnează că a fost dorită de Dumnezeu și cerută de Sfântul Ioan Botezătorul. De altfel, aș vrea să fac o legătură: cea mai străveche mănăstire pe pământ românesc cunoscută în istorie a fost Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Morisena, din Banat, care a fost datată 1002. Deci, la începutul mileniului. Aproape după 1000 de ani, s-a mai înființat o mănăstire, tot în vestul țării, la Scărișoara Nouă, ceea ce înseamnă că Sfântul Ioan Botezătorul ne ocrotește și este mult iubit de poporul român cel drept credincios, care Îl urmează întru toate pe Hristos și Îl cinstește și-L iubește așa cum Sfântul Ioan Botezătorul a făcut. Ne-am bucurat să slujim împreună cu Preasfințitul Timotei Sătmăreanul la ctitoria de suflet a Preasfinției Sale, în prezența autorităților județene și locale și atât de multor credincioși și încheind în acest fel sfintele noastre sărbători creștine de iarnă, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Bisericii Sale și asupra poporului drept credincios”, a afirmat în încheiere Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Mănăstirea Scărișoara Nouă este cea mai vestică mănăstire din România, aflată la doar 4 km de granița cu Ungaria, în zona Carei.
Cuvinte de mulțumire a adus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul Chiriarhului locului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin și credincioșilor prezenți și slujitorilor mănăstirii.
„Dăm slavă Bunului Dumnezeu că astăzi ne-a adunat Arhiereul viețuirii noastre Iisus Hristos în sobor la Sfânta Mănăstire care își serbează hramul de iarnă „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” aici la Sfânta Mănăstire Scărișoara Nouă. Ne-am adunat în sobor 25 de preoți și 10 diaconi sub protia Întâistătătorului Eparhiei noastre, Preasfin­țitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate. Este prima Sfântă Liturghie Arhierească pe care am săvârșit-o aici împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Iustin de la primirea Darului Sfânt al Arhieriei, la Sfânta Mănăstire Scărișoara Nouă după hirotonia întru Arhiereu.”

Ridicări în rang de slujire

Ieromonahul Visarion Beuka și ierodiaconii Gherasim Nap și Nectarie Handrău, toți trei viețuitori la această mănăstire, au fost hirotesiți cu ocazia hramului mănăstirii.
„Acordând înaltul rang bisericesc, arătăm față de Protosinghelul Visarion Beuka părintească purtare de grijă, apreciere și prețuire pentru viața și activitatea pe care preacuvioșia sa le-a pus în slujba Mănăstirii «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul» Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei”, scrie în actul de acordare a rangului de protosinghel.
Cu aceleași cuvinte au fost apreciați și cei doi ierodiaconi prin care li s-a acordat rangul de Arhidiacon: Părintele Arhidiacon Gherasim Nap și Părintele Arhidiacon Nectarie Handrău.

Icoane pentru cei doi Arhierei

Câte o icoană cu Botezul Domnului au primit în dar Preasfințitul Părinte Episcop Iustin și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, la încheierea Sfintei Liturghii. Icoanele sunt pictate de Gavril Vlad Solomon și vor face parte din patrimoniul sacru al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.