Asociaţia R.O.S.T. (Reabilitarea Organică a Satului Tradiţional) Maramureş trage un semnal de alarmă cu privire la degradarea bisericii vechi de peste 4 secole din Buteasa. În noaptea de 14 spre 15 ianuarie, acoperişul de peste corpul bisericii a cedat, fiind necesare urgente măsuri de oprire a colapsului bisericii.
„Biserica veche din Buteasa a început să se prăbuşească: în noaptea dintre 14 şi 15 ianuarie a cedat acoperişul de peste corpul bisericii. Turnul şi pereţii exteriori sunt încă în picioare, dar sunt urgente măsuri de oprire a colapsului bisericii. Este momentul ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină prioritară pentru comunitatea locală, pentru proprietarul său şi pentru autorităţile locale şi centrale. Este important ca toţi aceştia să înţeleagă gravitatea momentului şi să caute resurse pentru a salva acest monument istoric”, a declarat arhitecta Laura Zaharia.
Arhitecta a mai subliniat că satul Buteasa este pe cale să-şi piardă biserica veche şi prin ea un fragment important din trecutul său. „Biserica «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril» din Buteasa nu este doar «o biserică amărâtă, lipită cu lut». Este un martor istoric documentar pentru Ţara Chioarului şi singura biserică din lemn «în căţei» din această zonă. Dimensiunile sale generoase reflectă o comunitate locală numeroasă şi puternică la data construirii bisericii, ce a îmbogăţit interiorul naosului cu o pictură rafinată ale cărei rămăşiţe se află azi sub dărâmături. Materialul lemnos reciclat, plin de tăieturi şi chertări, folosit pentru construirea absidei altarului, nu este semn al sărăciei, ci dimpotrivă: arată respectul profund pe care comunitatea locală îl avea faţă de vechea biserică de unde acest material a fost preluat. Azi privim cu braţele încrucişate cum se şterg 4 secole din istoria satului Buteasa, odată cu munca şi credinţa investită de zeci de generaţii înaintea noastră”, a mai spus Laura Zaharia.
Asociaţia R.O.S.T. a întocmit devizul pentru lucrările de punere în siguranţă a fragmentelor rămase din structura bisericii, şi a estimat cheltuielile cu cercetarea şi proiectarea lucrărilor de restaurare. Asociaţia R.O.S.T. şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Marmureş cer ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină proiect prioritar pentru comunitatea locală din Buteasa, pentru proprietarul său Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului – prin Parohia Buteasa şi pentru autorităţile locale Primăria Şomcuta Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş.
Totodată, e necesară sensibilizarea societăţii civile. „Orice ajutor material este bine-venit pentru cauza salvării unui monument istoric: de la donaţii de material lemnos necesar pentru lucrările ce vor împiedica dărâmarea turnului şi a pereţilor rămaşi în picioare, până la susţinerea financiară a studiilor necesare proiectului de reabilitare”, a mai adăugat arhitecta.