Amenzile aplicate șoferilor sunt ilegale?!…

0
146

Amenzile aplicate șoferilor începând cu 1 ianuarie 2019 nu sunt legale, iar cei care le-au plătit deja și-ar putea primi banii îna­poi, în timp ce amenzile rămase neachitate ar putea fi anulate definitiv.
Miile de români amendați de la începutul acestui an, pentru diferite contravenții, pot să nu își plătească amenzile, căci lipsesc prevederile legale necesare. La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege privind achitarea amenzilor contravenționale, care trebuia urmată și de norme de aplicare, dar la o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a legii 203/2008 normele lipsesc, iar banii intră ilegal în buzunarul statului.
Legea nr. 203/2018, a fost adoptată în vara anului trecut și este numită „măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale”. Pe lângă faptul că majorează la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, față de 48 de ore în trecut, legea conține prevederi importante privind instituirea unui cont unic în care se fac plățile către Trezorerie în contul amenzilor (față de plata la unități ale administrației locale).
Legea nouă impune introducerea unui titlu de creanță electronic care preia informațiile din procesul verbal de contraven­ție (PVC). Pe baza titlului poate fi urmărită la nivel național încasarea amenzilor de la contravenienți.

Frâne și direcții defecte

Polițiștii au verificat, în ultimele două zile, peste 10.000 de autovehicule în traficul rutier și au aplicat 5.700 de sancțiuni pentru nereguli și defec­țiuni la sistemele de frânare, direcție, iluminare sau altele, care puneau în pericol siguranța. Polițiș­tii au reținut 13 permise. La acțiunea desfășurată în perioada 14-15 februarie au participat aproape 1.000 de polițiști rutieri și peste 100 de specialiști din cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român, care au fost prezenți în trafic pentru prevenirea accidentelor produse din cauza deficien­țelor mașinilor. Din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate, 120 au fost pentru deficiențe ale sistemului de rulare, 17 pentru nereguli ale mecanismului de direcție și 12 pentru deficiențe ale sistemul de frânare. Pentru deficiențe periculoase la sistemul de frânare, au fost reținute 4 permise de conducere, iar pentru deficiențe periculoase la mecanismul de direcție, polițiștii au reținut 9 permise de conducere. Echipele de control au sanc­ționat 152 de șoferi care aveau aplicate folii neomologate sau tratamente chimice pe parbriz, geamurile laterale sau lunetă, 109 șoferi care nu aveau inspecția tehnică periodică și alți 60 de șoferi care utilizau luminile de ceață în alte condiții decât cele necesare. De asemenea, polițiștii au aplicat 482 de sancțiuni pentru existența unor instalații de iluminare și semnalizare necorespunzătoare normelor în vigoare si au retras 640 de certificate de înmatriculare. Pe durata acțiunii, polițiștii au constatat 48 de infracțiuni, 42 dintre acestea fiind la regimul circulației pe drumurile publice, iar 6 de altă natură. Totodată, pentru alte abateri de la normele rutiere, polițiștii au aplicat 4.245 de sancțiuni contravenționale, mai arată IGPR.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.