Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă

0
21

Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş şi Inspectoratul Şcolar Judetean Maramureş, la nivelul judeţului Maramureş, au continuat colaborarea în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, în derularea proiectului “Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”.
În acest an, la realizarea proiectului au participat 6 unităţi de învăţământ din judeţul Maramureş, respectiv: Colegiul Tehnic Transilvania Baia Mare, Liceul Tehnologic Forestier Sighetu Marmaţiei, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Târgu Lăpuş, Liceul Tehnologic Marmaţia Sighetu Marmaţiei, Liceul Borşa, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare, respectiv, clasele a X-a şi a XI-a şi anul I de şcoală profesională din învăţământul liceal filiera tehnologică, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului şi filiera teoretică cu profil real.
Recent, s-a desfăşurat faza judeţeană a concursului “Ştiu şi aplic”. Gazda concursului a fost Colegiul Tehnic “Transilvania” din Baia Mare. La concurs au participat 34 de elevi din unităţile de învăţământ implicate în proiect. Dacă în anul 2018 au participat la concurs şi 10 elevi de la şcolile profesionale, în anul 2019 au participat două echipaje de anul I, respectiv anul II de studiu de la filiera teoretică a Liceului Borşa.
“Printre obiectivele acestui proiect se numără: identificarea, stimularea şi promovarea elevilor cu aptitudini creative şi interes sporit pentru acest domeniu de studiu: securitate şi sănătate în muncă; dezvoltarea competenţelor elevilor, prin activităţi de bune practici în securitate şi sănătate în muncă; dobândirea de cunoştinţe suplimentare în acest domeniu, familiarizarea cu metodele de studiu din acest domeniu, cu literatura de specialitate; educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur; crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piaţa muncii”, a punctat inspectorul-şef al ITM Maramureş, Dragoş Năcuţă.
Pe lângă obiectivele amintite, proiectul are şi scopul de a propune introducerea disciplinei Securitate şi Sănătate în Muncă în învăţământul preuniversitar, componentă cheie în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, prin învăţarea de către tineri a modului de a lucra în condiţii de securitate şi sănătate. Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă etc. Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.