Învăţătura paştilor

0
45

Capacitatea de a aplana conflictele este direct proporţională cu reuşita societăţii şi liniştea noastră. Într-o lume conflictuală, în care oamenii luptă pentru orice, la divorţ, judecată, grevă, protest, nu mai rămîne loc pentru divinitate, nici pentru exemplul lui Isus. Care este adevărul? În lumea postmodernă, adevărul este partajat, deci fiecare îl are pe-al său. Era toleranţei şi respectului major pentru om a început de două mii de ani, însă abia în ultima sută de ani omenirea a înţeles că esenţa sa este omul şi trebuie lăsat să-şi caute fericirea. Nimic nu se află mai presus de om, nici măcar legea!
Isus s-a opus legilor dure din vremea sa şi a propus noi legi de convieţuire între oameni. Sîmbăta, evreii aveau interdicţie să lucreze, n-aveau voie nici să aprindă focul în sobă. Însă Isus a sfidat legea poporului său şi a ajutat oamenii şi sîmbăta, căci omul e mai presus de orice lege, fie laică sau de alt fel. Antichitatea avea obiceiuri violente privind femeile care nasc înainte de-a fi căsătorite, erau lapidate de comunitate, dar Isus a adus altă concepţie despre femeie, viaţa oricărui om este cu mult mai importantă decît obiceiurile care apără viaţa morală.
Isus s-a pus astfel în conflict cu autorităţile de stat şi religioase, cu evreii ultra religioşi, fiind acuzat de sfidare a legilor şi a lui Dumnezeu, şi l-au condamnat la moarte prin răstignire. Fiul omului a suferit toate patimile, a suferit toate cruzimile la care erau supuşi infractorii, criminalii, opozanţii politici. Lumea nu s-a schimbat dintr-o dată, însă Noul Testament a fost primit în cele din urmă de popoarele europene, începînd cu romanii (creştinismul a devenit religie de stat).
Au trecut două mii de ani şi tot n-am înţeles mesajul lui Isus. Biserica catolică a avut perioade în care îi condamna pe cei care nu credeau în cruce şi în dogme. Azi, societatea s-a liberalizat, se consideră o familie şi femeia cu pruncul născut în afara căsătoriei. Divorţul este acceptat de biserica ortodoxă. Evreii s-au schimbat şi ei, sîmbăta au voie să conducă maşina – pentru a merge la sinagogă. În zilele de sărbătoare, medicii de la urgenţe asigură tratarea oamenilor, fără să fie consideraţi păcătoşi. Persoanele cu handicap grav au însoţitor personal, iar cei care suferă de boli transmisibile sînt trataţi de spitalele de stat, nu excluşi din societate (leproşii erau alungaţi în deşert).

Fiecare om are dreptul să-şi afirme propriul adevăr, propria credinţă, dacă nu încalcă libertatea celorlalţi. Acesta este curentul secolului XXI şi nici o lege, fie ea de stat, fie legată de biserică sau tradiţie, nu e mai sfîntă decît omul. El este mărgăritarul lumii, lui ne închinăm. Isus, la fel ca şi alţi proroci care au ştiut să facă legătura cu divinitatea (supranaturalul), creatori de religii, trebuie urmat ca pildă, nu ca lege. Avem liber-arbitru şi decidem singuri calea, deşi observăm că mulţi o rătăcesc de tot şi este mereu nevoie de pilda lui Isus pentru a înţelege iar şi iar că avem datoria umană să-i respectăm pe semeni.
Să deschidem ochii şi să nu considerăm că Isus a fost. El este actual şi cei care îi judecăm pe ceilalţi, care vedem paiul altuia, care ne agăţăm de instituţii şi de instanţe, de parti­de/ideologii şi de tradiţii, trebuie să deschidem ochii raţiunii şi să înţelegem că trăim într-o lume în care puterea nu e totul, ci omenia. Povestea vieţii lui Isus ne arată că el a simţit nedreptăţile şi discriminările la care erau supuşi oamenii. Săracul şi bogatul. Pruncul legitim şi cel nelegitim. Urîtul şi frumosul. Femeia căsătorită şi adulteră. Localnicul şi străinul. Evreul şi străinul. Toţi au o şansă să devină înţelepţi, să fie egali în faţa lumii. Ecumenismul lui Isus a fost urmat de statele civilizate, care asigură libertatea de conştiinţă pentru toţi oamenii – nu şi de culte, fiecare susţine că este cel adevărat, deşi toate sînt reale, susţin aceeaşi idee divină, că omul poate deveni curat prin faptele sale bune.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.