Bibliotecă pentru românii din Berna

0
94

Veşti bune pentru românii care locuiesc în Elveţia. Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia românească ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din Berna, capitala Elveţiei. Aici oficiază, de 15 ani, preotul Gheorghe Laurenţiu Precupi. Cu această ocazie a binecuvântat Centrul Cultural nou înfiinţat aici.
Din soborul slujitor au făcut parte arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar (care a mai slujit în această parohie pe perioada studiilor în Elveţia, la Bessey, când îl înlocuia pe preotul pa­roh), arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, arhid. Ionuţ Todorca, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Epis­copale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de cântăreţi de la strana bisericii. S-au rugat împreună cu soborul de credincioşi români care se află în diaspora românească din Elveţia, dar şi credincioşi ortodocşi de alte naţionalităţi din Berna şi împejurimi.

Binecuvântarea Centrului Cultural al parohiei

În urmă cu un an, Parohia „Sfântul Gheorghe” din Berna, singura de acest fel din capitala Elveţiei, deşi are în componenţă o comunitate de doar 250 de suflete, a înfiinţat şi dotat, prin grija părintelui paroh Gheorghe Laurenţiu Precup, un Centru Cultural, care să fie spre folosul celor care vorbesc şi simt româneşte. Preasfinţitul Părinte Iustin a sfinţit locul viitoarei biblioteci, care va fi amenajată şi dotată cu 10.000 de cărţi dăruite românilor din Berna. Biblioteca va fi parte integrantă a Centrului Cultural „Sfântul Nicolae” al comunităţii româneşti din Berna. Aceasta va purta numele „Nicolae Steinhardt” şi îl va avea ca patron cultural pe Monahul cărturar de la Mănăstirea Rohia. Biblioteca face parte din Proiectul eparhial pe anul 2019 iniţiat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului. Dotarea bibliotecii se va realiza în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare şi Fundaţia „Nicolae Steinhardt”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.