71 de ani de la arestarea episcopilor

0
41

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, s-au împlinit 71 de ani de la arestarea episcopilor greco-catolici în cadrul prigoanei comuniste care a suprimat Biserica Română Unită. La câteva zile, Marea Adunare Națională emitea un decret prin care cultul greco-catolic era desființat în România, iar proprietățile sale erau trecute în grija statului.
Printre cei șapte episcopi arestați se afla și Preasfințitul Alexandru Rusu, cel dintâi episcop greco-catolic de Maramureș. Acesta a fost consacrat episcop al noii Eparhii greco-catolice de Maramureș în anul 1931. În 1946, a fost ales de Sinodul electoral din Blaj ca prim candidat pentru funcția de mitropolit. Papa Pius al XII-lea și-a dat acordul pentru numire, dar regimul comunist s-a opus. După arestarea sa, între 1950 și 1954, a fost încarcerat la închisoarea din Sighet, împreună cu ceilalți episcopi greco-catolici.

Episcopul dr. Alexandru Rusu, în închisoare
Episcopul dr. Alexandru Rusu, în închisoare

După așa-zisa eliberare din închisoare, la 4 ianuarie 1955, ce a avut loc cu ocazia unei scurte perioade de „destalinizare” (1955-1956), a fost plasat în domiciliu obligatoriu împreună cu ceilalți doi episcopi supraviețuitori ai Sighetului – PS Ioan Bălan și PS Iuliu Hossu -, la mănăstirea Curtea de Argeș, apoi la mănăstirea Ciorogârla. La 13 august 1956, a fost transferat singur în domiciliu obligatoriu la mănăstirea Cocoș. A fost rearestat în 30 decembrie 1956. După un proces stalinist la Tribunalul Militar al Regiunii a III-a Militare Cluj, a fost condamnat la închisoare pe viață, sub acuzația de înaltă trădare. Timp de șase ani și jumătate, PS Alexandru Rusu a trecut prin închisori cu regim foarte dur – Gherla, Pitești, Dej. În urma condițiilor de acolo – lipsă de apă, de aer, miros, alimentație precară, statul în picioare, pedepse, frig, lipsă totală de igienă -, a murit de septicemie la 9 mai 1963, în „spitalul” închisorii de la Gherla. A fost înmormântat în cimitirul închisorii, dar mormântul său nu a putut fi identificat până astăzi. Toți cei șapte episcopi, morți în faimă de martiri în închisorile comuniste, au fost beatificați de către Papa Francisc în data de 2 iunie a acestui an în cadrul vizitei apostolice pe care a efectuat-o în țara noastră.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.