Hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare

0
82

– va fi adusă spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dragomirești –
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare, paroh Pr. Andrei Pop, inspector eparhial, slujitor Pr. Adrian Gavra, își serbează duminică, 10 noiembrie 2019, hramul. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie Arhierească va fi oficiată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu începere de la ora 9,30.
Cu această ocazie va fi adusă, de la Mănăstirea Dragomirești, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și a aprobarea Protos. Sofronie Perța, starețul sfântului locaș de închinare. Istoria icoanei este una deosebită. Pictată nu se știe când, după unii în urmă cu 600 de ani, după alții pe la 1750, pentru o biserica din zona Dejului, ea a fost dusă la Mănăstirea Dragomirești, între anii 1925-1927, de starețul Pimen Moldovan, reîntemeietorul Mănăstirii. În anul 1949, regimul bolșevic venit la putere a incendiat biserica și a rămas numai cenușa din ea. Cu o singură excepție: icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe, descoperită în cenușă. Maica Domnului s-a salvat pe sine! Această icoană a făcut multe minuni de-a lungul timpului, dar ele sunt ținute în taină, mărturisește Părintele stareț Sofronie. Credincioșii din Baia Mare au posibilitatea să i se închine cu prilejul acestui hram.
Icoana va fi adusă în biserică joi, 7 noiembrie 2019, de la ora 17,00, iar apoi vor fi oficiate Vecernia, Litia și Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Pe întreg parcursul săptămânii, Sfânta Liturghie se oficiază de la ora 7,30, vineri de la ora 10,00, și duminică de la ora 9,30, urmată de sfințirea clopotului și a lumânărarului. Vineri, de la ora 17,00, va fi oficiată slujba Sfântului Maslu, cu 7 preoți, sâmbătă de la ora 17,00 Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Icoana Maicii Domnului a fost dusă în pelerinaj, de-a lungul anilor, pentru credincioșii din Bergen – Norvegia, Cluj-Napoca, la Muzeul Unirii din Alba Iulia, la Turda, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare și în alte locuri din țară. Acum toți credincioșii i se pot închina și i se pot ruga la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare, str. Pășunii nr. 1A, de joi seara până duminică după Sfânta Liturghie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.