25 noiembrie – 10 decembrie
În fiecare an, între 25 noiembrie – 10 decembrie, la nivel mondial are loc Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii. Timp de mulți ani, în Baia Mare au fost instituţii şi organizaţii care au marcat campania, atrăgând atenția asupra acestui fenomen din ce în ce mai vizibil. În 2019, campania nu se prea vede. Cu puține excepții. Am putea trage concluzia eronată că nu mai există violență.
Ne contrazic, însă, statisticile. La nivel mondial, național și local. O femeie este bătută la fiecare 30 de secunde. Și ce este mai alarmant, bătaia a fost înlocuită tot mai des cu crima. Mai grav este că mai mult de jumătate dintre români, aproape 60%, tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate. Din păcate, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama și procesul greoi prin care se obține un ordin de protecție, dar mai ales cum se respectă acesta, sunt motive în acest sens. Statisticile arată că, în România, 20% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, victimele luptându-se singure cu agresorii și cu procedura greoaie din tribunale.
Mai doriți cifre care să vorbească despre amploarea unui fenomen scăpat de sub control? Una din 10 femei a suferit o formă de violenţă sexuală începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată. Mai mult de una din cinci femei a fost supusă violenţei fizice şi/sau sexuale de către partenerul de viaţă actual sau anterior şi mai mult de una din 10 femei declară că a fost supusă unei forme de violenţă sexuală de către un adult, înainte de a împlini 15 ani. Cu toate acestea, numai 14% dintre femei au raportat poliţiei cel mai grav incident de violenţă în cuplu şi numai 13% au raportat poliţiei cel mai grav incident de violenţă provocat de altcineva decât partenerul de viaţă. Legat de experienţa de violenţă în copilărie, un procent de 24% dintre femeile din România spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani. Violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% dintre femei. 6% dintre femei au suferit violenţă sexuală din partea partenerului sau a unei alte persoane, în 97% dintre cazurile de violenţă sexuală agresorul fiind bărbat. 77% dintre femeile din România cred că violenţa împotriva femeilor este răspândită şi foarte răspândită. 28% dintre femei cunosc victime ale violenţei în cercul de rude şi prieteni. Cu toate acestea, doar 47% dintre femei ştiu de existenţa unei legi care protejează femeile împotriva violenței domestice în România. 74% dintre femei nu cunoşteau nici un serviciu de suport specializat.
Situația nu stă mai bine nici la alții. În Uniunea Europeană, 80% dintre victimele înregistrate ale traficului de persoane sunt femei (67%) și fete (13%). 85% din totalul victimelor sunt exploatate sexual. Majoritatea victimelor înregistrate provin din România și Bulgaria.
Vi se pare că starea de fapt este bună? Sau lipsa de soluții duce la această apatie și neimplicare!
Împotriva violenței trebuie să luptăm în fiecare zi, nu doar în campaniile declanșate la nivel mondial. Unde au dispărut serile de veghe, ceaiurile antiviolență, concursul Flori de gând… împotriva violenței?
Dincolo de tăcere, există violență. Fizică și sexuală. Multă de tot. Iar fetele, de la cele mai mici vârste, sunt victime sigure. De multe ori ale propriilor familii. Și cel mai trist: este mai rușinos să fii victimă decât agresor. Rușinea, teama și neîncrederea în instituții își spun și ele cuvântul.
O realitate care nu trebuie ascunsă sub preș. De care trebuie să ne pese. Care trebuie să se schimbe!