Conferință de presă • Consiliul Județean Maramureș se află în dificultate bugetară

2
284

Ieri la amiază, Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș, a chemat jurnaliștii locali în biroul său și a anunțat că cifrele bugetului județean pe anul 2020 sînt foarte mici față de anul 2019, ca efect al schimbării „filosofiei bugetare la nivelul Guvernului României”, care le dă avantaje marilor orașe, cum este Clujul (va avea buget de un miliard euro), iar celelalte județe și localități din regiunea de Nord-Vest vor avea bugete îngrijorător de mici.
CJ Maramureș a primit un buget propriu pe anul 2020 cu 48% mai mic, adică în loc de 152 milioane lei, cât a fost în 2019, în anul curent suma previzionată este de 80 milioane lei. Ceea ce pune în pericol salariile celor o mie de salariați de la CJ și instituțiile subordonate, plata utilităților și a altor cheltuieli de funcționare. De exemplu, Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului a primit în 2019 suma de 73 milioane lei, iar în 2020 suma alocată de Guvern este de 13 milioane lei. Pentru SC Drumuri Poduri Maramureș (drumurile județene), suma necesară este de 40 milioane lei, iar cea acordată este de 10 milioane lei. În aceeași situație dificilă se află Evidența Populației (300.000 lei în loc de 2,5 milioane lei), instituțiile de cultură, Aeroportul, ISU, Centrul Militar, Salvamontul…, care își pot acoperi funcționarea doar pe primele 2-3 luni ale anului. Cauza acestei subfinanțări este generată de faptul că bugetul de stat a fost aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului, iar parlamentarii n-au putut propune amendamente.
Gabriel Zetea a declarat: „Voi avea întâlniri cu angajații din instituțiile subordonate, suntem precum o familie care brusc se trezește cu veniturile tăiate la jumătate, niciodată n-au fost tăieri de buget așa de mari!”
Și la bugetul de investiții sunt reduceri. Pentru dezvoltarea localităților, Guvernul a prevăzut 2,5 miliarde lei, deși în 2019 suma a fost de 4,5 miliarde lei. Deci proiectele locale și județene începute vor continua, dar finanțate 55%, iar de proiecte noi nu mai poate fi vorba. Fondul pentru modernizarea drumurilor județene a fost desființat, așa că Maramureșul nu va asfalta 100 km de drum județean, cum și-a propus. Introducerea gazului până la Vișeu continuă, fiind din fonduri Transgaz. Iar Drumul Nordului, de 100 milioane euro, primește fonduri europene.
Președintele Gabriel Zetea a concluzionat: „Vom chema Comisia de Dialog Social și vom avea întâlniri cu toți salariații, pentru a discuta această situație grea în care ne găsim. Guvernul a tăiat 28% de la Sănătate și 20% de la Educație, însă a mărit bugetul cu 20% la Apărare! Este posibil chiar și să dăm Guvernul în judecată”.

2 COMENTARII

  1. NU numai Consiliul Judetean arunca bani pe apa sambetei cu toate asa zisele sarbatori, ci si Primaria Baia Mare. Terminati a data cu asemnea prostii, care provoaca haos cu circulatia si mareste disconfortul cetatenilor din cauza poluarii fonice! Este o adevarata tiganie la Sarbatoarea Castanelor si la alte asemenea „sarbatori”.

  2. Nu ați stiut cum sa cheltuiți Bani, Domnule Gabriel Zetea , in 2019 ați cheltuit Bani la greu cu tot felu De Sarbatori :In acest an, Sarbatoarea Castanelor se va desfasura in perioada 27-29 septembrie. Astazi, consilierii locali se vor intalni in sedinta extraordinara de Consiliu Local pentru a aproba atat perioada propusa de executivul Primariei Baia Mare, cat si bugetul. Suma solicitata pentru 2019 este de 3 milioane de lei, adica peste 600.000 de euro., La BORSA ați Dat 60000 lei pentru Sarbatoare Sîmzienelor , Tocmai Cînd asistenți pentru Persoanele Cu Handicap Grav Grad 1 , Nu își Primeau Salarile De 2 Luni , SFATUL MEU ESTE : RENUNȚATI A MAI ARUNCA BANII PUBLICI PE SARBĀTORTI , CÎND CEI SARACI SUFERĀ !!!!!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.