Piaţă agricolă cu … vechituri

0
186
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miercuri, în centrul comunei Copalnic Mănăştur („ptiaţă” în zic localnicii), jumătate locul era ocupat de autoturisme parcate, între care se afla un singur ştaf tras de cai, iar pe cealaltă jumătate erau întinse zeci de tarabe cu tot felul de mărfuri industriale: haine noi şi second hand, încălţăminte, produse gospodăreşti de metal şi plastic. Doar la cîteva mese am găsit produse agroalimentare.
Gheorghe Pop din Buciumi oferea mere Golden cu 4 lei/kg şi mere Idared, Florina şi Ionagold cu 3 lei/kg. Lunea vinde mere în piaţa din Şomcuta Mare, marţea în Lăpuş, miercurea în Copalnic-Mănăştur, joia în Tîrgu Lăpuş, vinerea în Ileanda şi sîmbăta în Baia Sprie.
Apicultorul Daniel Băbuţ din Copalnic Sat vindea miere de rapiţă cu 20 lei/kg, polifloră 22 lei/kg, de iulişcă 25 lei/kg, de mană şi cimbrişor 30 lei/kg şi miere de salcîm cu 35 lei/kg. „Am mai puţini clienţi de cînd s-a închis tîrgul. Se renovează CEC-ul, şi nu mai vin nici pentru banii de la APIA…”, se plînge apicultorul.
Şase femei aveau pe masă lapte crud de vacă (2,50 lei/litru) şi produse lactate: brînză proaspătă 10-12 lei/kg, urdă 18 lei/kg, caş 20 lei/kg, smîntînă 10 lei/litru. Ouă de găină 0,80 lei/bucată. Brînză frămîntată din lapte de oaie 20 lei/kg (ţinută la congelator de astă-vară). „Brînza din lapte de oaie nu se întinde, precum cea din lapte de vacă”, ne spune i femeie din Prelucra.
Familia Roman din Fînaţe vine la „ptiaţă în Mînăştiur” cu lapte şi brînză de la cele 2 vaci. Satul n-are păşune, aşa că vacile stau pe grajd tot anul. Erau sute de capete, au rămas 70, iar la toamnă vor fi 30-40… Este un efect negativ al închiderii tîrgului de animale, zic ţăranii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.