Peste 5.500 de pacienți hemato- oncologici tratați la Spitalul Județean

0
87

• 50% dintre aceștia au patologie malignă •

Specialiștii în boli hemato-oncologice din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare nu au redus activitatea în nicio perioadă, de la începutul pandemiei. Numărul pacienților tratați, atât pe secții, cât și în Ambulatoriul de specialitate a fost unul foarte mare. Jumătate dintre aceștia prezintă patologie hematologică malignă.
S-a acordat asistență de specialitate pentru 1.639 de pacienți în secția Hematologie, dintre care 495 de internări continue și 1.144 de internări de zi. În Ambulatoriul de specialitate au fost consultați 3.922 de pacienți hemato-oncologici.
Dr. Cristina Truică, medicul șef al secției Hematologie din cadrul unității medicale, a precizat: “În primul rând, personalul sanitar de pe secție a fost stresat. În mod special, pandemia Covid-19 a pus o presiune inegalabilă asupra noastră. Pacienții cu leucemii, limfoame, mieloame, boli maligne hematologice sunt în prima grupă de risc, motiv pentru care nu ne-am redus activitatea de pe secție în nicio perioadă de la începutul pandemiei, până în prezent. Aceasta, deoarece patologia noastră, având în vedere gravitatea, nu permite amânarea tratamentului. Pe lângă bolnavii care urmează chimioterapie în secție, am introdus și alți bolnavi, care, înainte de pandemie se tratau în centre universitare, devenite unități medicale suport COVID. Cu sprijinul asociațiilor de pacienți, pentru a evita cât mai mult infectarea cu SARS CoV2, am trimis la Vișeu, Borșa, zonele roșii, medicația cronică a bolnavilor cu hemofilie și a pacienților aflați în studii clinice. Președintele asociației Hemofilia din România, Daniel Andrei, ne-a transmis că apreciază munca noastră și ceea ce facem pentru colegii lor. S-au purtat, de asemenea, discuții pentru îmbunătățirea livrării ce ține de curier și ne-au comunicat că s-au gândit la achiziționarea unor lăzi frigorifice, astfel încât temperatura de livrare să fie cât mai optimă”.
Pentru a se evita prezentarea la control, s-a apelat la comunicarea telefonică, săptămânală, cu toți pacienții cu risc, cei aflați în aplazie medulară postchimioterapie. Tot telefonic s-au purtat discuții și cu medicii de familie ai bolnavilor, cu medicii specialiști din Vișeu, Borșa, Sighet, Satu Mare, Negrești, pentru a nu aduce pacienții în spital, pentru probleme asociate, nonhematologice.
Dr. Cristina Truică spune că fiecare bolnav cu hemopatie malignă, considerat pacient imu­nocompromis, a fost informat în detaliu despre situația în pandemie, modalitățile de a se proteja, de a sta pe cât posibil izolat în casă și de a nu intra în contact direct nici cu membrii familiei. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.