Troița Rednicenilor din Berbeşti a fost restaurată

0
48

În partea de jos a satului Berbeşti se păstrează cea mai veche troiţă de hotar cunoscută sub denumirea de „Troiţa Rednicenilor” sau „Crucea cea Mândră”, datată din a doua jumătate a secolului al XIII-lea.
Este denumită „a Rednicenilor” deoarece aceasta a fost ridicată pe cheltuiala familiei Rednic, cu descendență nobiliară, care a dat Maramureșului numeroși preoți și dregători.
Azi, acest monument arhitectural complex se află în administrarea Primăriei și Consiliului Lo­cal al comunei Giulești.
Încă din luna noiembrie a anului trecut, troița a intrat într-un proces de restaurare avizat de Direcția pentru Cultură a județului Maramureș. În cadrul acestuia a fost realizat un sistem de împrejmuire, ca sistem de protecție, a fost refăcut integral acoperișul, atât cel de la baza crucii, cât și cel care protejează întregul complex arhitectural. De asemenea, a fost montată o placă cu informații legate de istoria și caracteristicile sculpturale, pentru ca cei care opresc să cunoască detalii legate de monument.
Demersul de restaurare a troiței a fost făcut de primarul comunei Giulești, Laurențiu Batin, care a înțeles necesitatea intervenției urgente, întrucât ea a fost în pragul distrugerii. Lucrări de restaurare se vor efectua și la sculpturile care completează ansamblul monumentului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.