🕮 Lecții de învățat 🕮 Despre libertate

0
45

Conceptul filosofic de libertate are în primul rând semnificația sintagmei „lipsa constrângerilor”. De-a lungul istoriei, conceptul de libertate a avut utilizări multiple și de multe ori contradictorii. Tocmai de aceea, pentru o înțelegere corectă a semnificației acestui concept este nevoie să se cunoască contextul în care a fost folosit.
Eu cred că libertatea este determinată de raporturile dintre individ și societate. Să ai libertate de conștiință, să ai libertate de exprimare, să-ți alegi stilul de viață care îți place și care nu aduce atingere stilului de viață al celorlalți, să ai libertate de asociere liber consimțită, să ai libertate religioasă.
Libertatea nu are valoare fără condiții adecvate pentru folosirea ei. Toată lumea vrea să fie liberă, fiecare înțelegând diferit termenul. Dar libertatea nu trebuie să fie unicul scop al oamenilor, dacă lângă ea nu stau celelalte valori: comportament adecvat, respect pentru valori, respect pentru semeni, respect pentru lege, pentru normele de conviețuire socială.
Raportul dintre libertate și responsabilitate este foarte important. Ai tot atâta libertate, câtă responsabilitate, fiindcă omul trebuie definit în raport cu devenirea sa și cu totalitatea actelor și a alegerilor sale. Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.