Poezie inspirată de pandemie • Marele premiu pentru poezie, obținut de o băimăreancă

0
231

Băimăreanca Anca Goja a obținut, recent, marele premiu la concursul de poezie, „Mantaua lui Gogol”, ediția I. Ziaristă și scriitoare, Anca Goja mărturisește că s-a apucat să scrie poezie în pandemie.
A fost perioada în care a început să lectureze versurile poeților contemporani și ulterior și-a încercat condeiul și pe latura lirică. Talentul i-a fost recompensat cu premiul Revistei 8 Motive, cu o mențiune obținută la concursul de poezie, organizat de Cenaclul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, dar și cu cel mai important premiu, adăugat în palmares la prima ediție a competiției „Mantaua lui Gogol”. Din juriul competiției au făcut parte: Aurel Maria Baros, Corneliu Irod și Echim Vancea.
„Sunt foarte bucuroasă. Eu am scris până acum proză scurtă. Am trei cărți de proză, publicate. De poezie m-am apucat acum aproximativ un an, când a început pandemia și am fost în izolare, acasă. Aceasta a fost calea de comunicare pe care am găsit-o atunci. Nu crezusem niciodată că voi scrie poezie. De atunci, scriu mult, aproape zilnic. Am început să citesc foarte multă poezie, în special poezie contemporană, românească, pentru că e important să citești ce scriu alții ca să poți să îți găsești forța proprie. Nu e suficient să imiți sau să scrii cum simți. E nevoie de o anumită cunoaștere asupra domeniului acesta și eu asta mi-am dorit, să scriu poezie bună, publicabilă, nu doar pentru mine în nopțile cu gânduri multe”, a relatat Anca Goja.
Ea a mai mărturisit că la început a scris poezie despre pandemie, dar acum printre temele care o inspiră sunt: dragostea, singurătatea. Recent a început să scrie o poezie mai implicată, despre problemele politice naționale, globale, respectiv despre război, democrație, comunism. „Încerc să fie poezie adevărată, să nu fie doar ideologie ceea ce scriu. Sunt anumite teme recurente care apar, depinde de starea mea. De multe ori pentru a-mi găsi starea de a scrie, trebuie să citesc întâi poezie. E greu să scrii după ce vii de la serviciu, încărcat cu problemele de acolo sau după ce te uiți la știrile de la televizor. Trebuie să îți găsești starea de spirit pentru a putea scrie versuri”, a mai punctat Anca Goja. Poeziile sale pot fi vizualizate pe blogul său personal, fabricadefericire.eu. În plus, tânăra poetă se pregătește pentru a publica un volum de poezie, pentru că marele premiu obținut la concurs îi oferă această posibilitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.