🕮 Lecții de învățat 🕮 Resursele satului (I)

0
83

Satele noastre sunt încă o resursă fascinantă pentru o viaţă sănătoasă, mai cu seamă în această perioadă de răscruce, generată de pandemia virusului, când oamenii încep să prindă drag de natură, de locuri aerate şi de produse autentice, spune arhitecta Laura Zaharia. Care abordează satul pornind de la Regulamentele Locale de Urbanism şi de la readucerea ocupaţiilor tradiţionale în sfera de interes a locuitorilor din spațiul rural.
Din punctul de vedere al breslei arhitecţilor au fost făcuţi paşi importanţi, care deja pot fi folosiţi în această idee: la nivel naţional există ”Ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural”, pentru toate zonele etnografice din ţară. Acestea au început să fie preluate de echipele de urbanişti, care lucrează la Planurile Urbanistice Generale şi implicit la Regulamentele Locale de Urbanism.
Rămâne de văzut cum vor şti comunităţile locale să respecte aceste instrumente de lucru în domeniul dezvoltării edilitare a localităţilor, mai spune Laura Zaharia, care face parte din Grupul de lucru RURAL al Ordinului Arhitecților din România. Și o veste tristă pentru breasla arhitecţilor: mai mult de 70% din proiectele autorizate din mediul rural nu sunt întocmite de arhitecţi (chiar dacă unele au semnătura unor arhitecți).
Munca Grupului de Lucru RURAL al Ordinului Arhitecţilor din România continuă în domeniul realizării de instrumente de lucru pentru dezvoltarea sănătoasă a mediului construit din sate. Acum sunt în lucru două Ghiduri importante: un ”Ghid pentru Arhitectură Eclezială” şi un ”Ghid pentru Construcţii cu Gabarit Mare”. (Va urma)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.