Poetul-erou, Ion Șiugariu, cinstit la el acasă

0
108

La Casa memorială a poetului Ion Șiugariu, născut la Băița – Tăuții Măgherăuș, în 6 iunie 1914, a fost o zi senină, generos oferită de Dumnezeu, după nestatornicia vremii de primăvară, cât și a bulversărilor produse de pandemie. O zi înseninată și revigoratoare prilejuită de amintirea unui om ales al locului, intrat în conștiința literaturii române ca primul poet modern al Maramureșului, cât și ca tânăr căzut eroic, la 31 de ani, în luptele de pe frontul antifascist, în Munții Tatra, la Brezno-Slovacia. Își doarme somnul de veci în cimitirul de la Zvolen. E cinstit, anual, ca erou eliberator, alături de camarazii săi, de către autorită­țile locale slovace, de către veteranii de război maramureșeni, dar și la el acasă.
La 107 ani de la nașterea sa, iubitorii de poezie, intelectualii și consătenii lui din Băița nu l-au uitat. La invitația online a directoarei Casei de cultură și custodele „Casei memoriale Ion Șiugariu”, doamna Angela Miclea Mureșean, duminică, 6 iunie 2021, până spre orele înserării, s-au perindat fără un program anume, grupuri restrânse de tineri ai locului, iubitori de poezie din spații megieșe și din Baia Mare.
Casa natală-muzeu etalează obiecte autentice, documente ce încheagă periplul vieții poetului-erou (obiecte unicat, manuscrise, fotografii, volume din creația sa poetică, mape cu extrase critice din presa literară, o vibrantă „Carte de onoare” etc.). Toate închegând un univers de trăire aparte. După vizitarea interiorului, în liniștea pioasă, la mesele și lavițele din curte, aureolate de lumina splendidei zile, vizitatorii au deschis paginile volumelor poetului Ion Șiugariu, și-au ales poezia preferată, citind-o cu voce tare. Vibrația lirică a poemelor a răsunat emoționant.
Sufletul poetului însetat de lumină, de plinătatea vieții, se contopește, în toată creația sa, cu elementele perene ale toposului natal și ardelean, având dorința clocotitoare de viață ce l-a însoțit, alături de soția sa, Lucia, alături de oameni aleși, până ce o lovitură năprasnică de brand i-a secerat viața la 1 februarie 1945, pe frontul antihitlerist.
Memoria poetului fie binecuvântată și aureolată de prețuirea noastră.
prof. Vasile LESCHIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.