Combaterea omidei păroase a buxusului

0
58

Un cititor s-a plîns că nu poate scăpa de omida păroasă a buxusului. Ing. Maria Iuga, de la Oficiul Fitosanitar Maramureş, ne informează că dăunătorul Cydalima perspectalis are 2-3 generaţii pe an şi este deosebit de periculos prin răspîndirea rapidă şi agresivitatea cu care atacă.
Larvele omidei păroase a buxusului devorează rapid plantele, din interior spre exterior, producînd în cele din urmă defolierea totală şi uscarea. Este un dăunător nou, din 2006 în România.
La apariţia omizilor, se fac 2 tratamente foliare cu insecticid (pentru fiecare generaţie). Se stropesc plantele cu Karate Zeon 0,015% (la 100 l apă, se pune 150 ml de insecticid Karate Zeon). Se pot folosi şi alte insecticide omologate, existente în fitofarmacii: Kaisso Sorbies EC, 0,15 kg/ha. Sau Dimilin 48 SC, 0,02% (0,2 l/ha). Sau Bactospeine DF, 0,6-1 kg/ha. Sau altele (Talent, de exemplu, are 3 substanţe insecticide active; îl găsim şi în comerţul online).
În soluţie, se poate adăuga un adjuvant, de pildă Toil 0,5%, pentru o aderenţă mai bună la suprafaţa pieloasă a frunzelor. Al doilea tratament se face la 10-12 zile de la primul (în caz de invazie, 6-7 zile), cu un insecticid alternativ. Nu se tratează plantele în zilele ploioase – soluţia va fi spălată de pe frunze. Se stropeşte pe timp fără vînt şi se insistă ca insecticidul să ajungă şi în interiorul coroanei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.