Insistența dă roade! Impresionant centru cultural la casa memorială George Pop de Băsești

0
102

Dacă e să facem o întoarcere în timp, trebuie să ne amintim că înainte de sărbătorirea Centenarului Unirii, existau finanțări promise pentru cele două locuri majore de pelerinaj tematic, casele memoriale ale lui George Pop de Băsești și a lui Vasile Lucaciu din Șișești.
S-a ales să se facă pelerinajul călare spre Alba Iulia, o decizie ciudată, mai multă fală decât efect. Așa se face că din finanțări s-a ales praful. Nu total!
Dacă în Șișești, muzeul e fix ca înainte, fără un leuț investit, în Băsești, datorită insistențelor, ba îndârjirii primarului Ioan Călăuz, casa memorială arată superb. Iar proiectul ce stă acum pe masa lui și așteaptă un fir călăuzitor pentru finanțare e de-a dreptul maiestuos.

“Va fi un centru cultural, în curtea casei memoriale a lui George Pop. Se depune pe POR, va conține amfiteatru, parc, foișor, iluminat ambiental, băncuțe, arbori. De asemenea vom reabilita și cele două construcții vechi din curte, ce nu au intrat în finanțarea reabilitării casei memoriale”, spune primarul Ioan Călăuz.
În paralel, s-a lucrat și la construcția corpului de chilii de la mănăstirea ce are evident legătură cu personajul de legendă a Marii Uniri, dar edilul ne spune că a fost ridicat de Episcopia Greco-Catolică.
Sigur, cunoscând finanțarea, am înțeles substratul și sensibili­tățile.
De asemenea, se finalizează și parcarea de la Teiul Unirii, de sus de la mănăstire. Un loc ce trebuie văzut, fie și datorită punctului superb de belvedere asupra Țării Codrului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.