Noua electrificare

0
98

La începutul vieții mele de cititor, întorceam foile cărților, la lumina unei lămpi cu petrol. În fiecare seară trebuia să urmez ritualul ștergerii sticlei de lampă și stăciunarea fitilului. Drama era când se spărgea sticla din varii motive, inclusiv de prea multă folosință. Când a venit lumina în sat, sub forma becului electric, a fost pentru mine a doua naștere. Țin minte ziua când muncitorii au plantat în colțul casei noastre stâlpul din lemn de brad uns cu smoală. În vârful țuguiat, avea un bec palid. Era în toi electrificarea satelor. Da, a venit lumină în sat! Și de aici am o prețuire sfântă pentru lumină. Mergând până la lumina minții. Care este strâns legată de cititul cărților. De când cu democrația noastră, sunt foarte atent la mințile care se ocupă de destinul nostru. Adică la oamenii politici. Care întruchipează mai multe și variate fascicole de lumină. Câteodată, unora li se stinge becul. Sau arde întrerupt. Cum se întâmplă, de câteva luni încoace, cu lupta pentru putere în două partide.
Cine are răbdare și curiozitate să urmărească această răfuială rămâne siderat de câtă ceață plutește în jur. Câtă sfidare și indiferență manifestă față de soarta țării. Față de noi, cetățenii. Câtă bunăvoință aș manifesta față de aleșii poporului nu am cum să înțeleg rațiunile care au declanșat această stare crispată. Ajung la părerea că această criză politică este pornită din orgolii, de ambiții politice, de incapacitatea de dialog, încăpățânare și dezinteres pentru popor. Mă mir că nu au nici un pic de jenă față de cei mulți. O dau înainte cu răfuiala, scot de la naftalină episoade mai discrete din biografii, mărturisiri făcute sub clar de lună. Nu au nici o sfială față de semnale internaționale care spun că la București este criză politică, și de aici ceva consecințe. Cea mai dăunătoare atitudine este prostirea pe față.
Recent, un spion american, antrenat în operațiuni speciale, a spus că ceea ce va distruge omenirea – dintre toate catastrofele posibile – vor fi sofismele. Pentru că sofismul ia o frântură de adevăr și o rostogolește prin mai multe minciuni și false raționamente, astfel încât să pară credibil, să convingă că minciuna este adevăr și falsul autentic. Cum este arzătoarea poveste a facturilor și cea a creșterii prețurilor. Li se arată dovada scrisă și spun că nu este adevărat. Zadarnic un economist cu experiență, priceput în deslușirea ițelor economice, spune despre starea de fapt a țării că nu este bună, cei implicați se prefac că nu aud. Un tânăr politician român, venit de pe meleaguri norvegiene, sare din colț și ne spune că în România este bine și va fi și mai bine. El vede o țară fericită, în plin progres. Economistul spune că România a supraviețuit în pandemie datorită împrumuturilor mari. Tânărul progresist îl contrazice.
Da, suntem sub fascicolul mințirii pe față. Cât am fi de raționali, devenim dilematici. Cum te simți tu, cetățean, când simți că e noros și ei spun că este senin? Tineri politicieni români, nu uitați de ce sunteți acolo, în Parlament, în toate structurile de conducere a țării! Sunt evidențe care nu au cum să fie ocolite. După câteva luni de luptă aprigă dintre liberali și… liberali, coaliția s-a făcut praf. Liberalii nu vor putea livra din reformele promise. Nu se gândesc la asta. Nici la Cotroceni nu arde lumina cum trebuie. Useriștii plus au ieșit de la guvernare pentru a depune o moțiune împotriva propriului guvern. Așa ceva este mai greu de priceput. Comentatorii avizați scriu în ultima vreme că dacă președintele țării și liberalii nu se trezesc rapid la realitate, PSD-ul se poate reinventa fără prea mult efort.
Această criză politică nu are sens, cel puțin din punctul de vedere al principalilor actori, care au provocat-o și o mențin în viață. Cred că cineva le-a luat lumina minții politice. Din păcate, nu își dau seama unde este împinsă țara. Aduc în prim-plan fel de fel de idei ciudate, fiind dominați de mania grandorii. Sunt țâfnoși pe alocuri. Văd două lumi. Una multă și mare, din care fac parte, și una mică, dar cu putere mare, care duce lipsă de lumină. De luciditate politică. Este un spectacol politic jenant pentru cei care-l privim. Am sentimentul că a revenit vremea lămpii cu petrol. Și nu este cine să șteargă sticla afumată. De aceea este nevoie de o nouă electrificare. Care să lumineze calea spre binele țării. Cei care vă certați astăzi veți plăti mâine.
Să treacă ziua de 25 septembrie, să se apuce politicienii de lucru. Credeți că va veni liniștea și lumina? Cer o nouă electrificare!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.