Suplimentarea dozelor de vaccin anti-HPV pentru fete

0
39

• Se pot vaccina gratuit și tinerele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani •

Din cele 40. 000 de doze de vaccin anti-HPV care au fost achiziționate în anul 2021 de către Ministerul Să­nă­tății, până la sfârșitul lunii septembrie a.c. au fost utilizate 12. 698 de doze de vaccin. Restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12. 860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14. 442 de doze).
Acestea doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită DSP-urilor teritoriale numărul de doze de vaccin necesare. Dacă într-un județ există mai multe solicitări față de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziție.
Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.
Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferințe fizice și psihice. România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.