Peste 103 milioane euro pentru promovarea turismului, a bisericilor de lemn și a satelor cu arhitectură tradițională

2
60

Perioada de transmitere a propunerilor de obiective și anexelor pentru 12 rute turistice/culturale în vederea promovării/restaurării acestora a fost prelungită până la data de 20 martie 2022, ora 24.

Acest demers a fost realizat în baza solicitărilor primite din partea unităților administrativ teritoriale, ca urmare a prioritizării misiunilor umanitare îndreptate pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.
„Promovarea celor 12 rute turistice/culturale” din cadrul Componentei 11 presupune sprijin financiar în valoare de 103,5 milioane euro pentru promovarea a 12 rute și moder­ni­za­rea/reabilitarea siturilor turistice cu impact național și internațional incluse în acestea, identificate în zonele considerate a fi destinații optime.
Printre cele 12 rute se regăsesc și trasee culturale ce au legătură cu județul Maramureș. De exemplu, Ruta Bisericilor de lemn din Maramureș are o lungime totală de 300 de kilometri și include în circuit 16 lăcașuri de cult. Proiectul de finanțare prevede alocarea de bani pentru restaurarea a 10 biserici de lemn, dar și digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea rutei / obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing, management. De asemenea, urmează ca toate bisericile de lemn din rută să fie intens promovate pentru atragerea turiștilor.
O altă rută culturală ce are legătură cu Maramureșul este cea a satelor cu arhitectură tradițională. Se vor da bani pentru reabilitarea a 150 de case tradiționale din toată România și a infrastructurii specifice. Se vor investi 60.000 euro pentru restaurarea fiecărei case tradiționale în paralel cu trainingul meșterilor locali, inclusiv refacerea peisagistică a zonei, investiția totală fiind 9 mil. euro fără TVA. Investițiile vor fi coordonate de Muzeele satului din regiune și organizațiile neguvernamentale profesionale din domeniu. Propuneri de obiective se așteaptă și pentru Traseul gastronomiei tradiționale ro­mâ­nești, aici fiind prevăzute 30 de obiective pentru care se vor repartiza sume în vederea promovării lor.

2 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.