Maramureşul, codaş la reciclarea deşeurilor

0
81

• 70 de UAT-uri sancționate cu amenzi însumând 1.020.000 lei

Maramureşul este departe de ţinta propusă la nivel naţional în privinţa reciclării deşeurilor municipale. În loc de 50% cât s-a propus la nivel central, în judeţ a fost atins doar 5%, potrivit raportului de activitate pe 2021. Comisarii Gărzii de Mediu Maramureş spun că, în contextul în care nu a fost finalizat depozitul ecologic de la Sârbi, soluţia ar fi ca deşeurile să fie reduse. Pentru neconformitate, administraţiile publice locale s-au ales cu 70 de amenzi.
Printre localităţile cu cel mai mic grad de reciclare în anul precedent se află oraşul Cavnic – 0,53%, comunele Vişeu de Jos – 1,63 %, Săcel – 1,83%, Poienile de sub Munte – 1,92%, Ieud – 1,49%, în timp ce Cupşeni figurează cu ”zero” reciclare. Comisarul-şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Maramureş, Marcela Chindriş, afirmă că sistemul de colectare separată pe 4 fracţii, respectiv hârtie, metal, plastic şi sticlă, este implementat doar în partea de sud a judeţului. Conform statisticii oficiale, acest sistem e realizat pe domeniul public în 42 UAT-uri, iar de la populaţie în 33 de UAT-uri. În partea de Nord se colectează doar pe două fracţii: umed şi uscat.
“Pentru nerespectarea prevederilor OUG 92/ 2022 privind regimul deşeurilor, să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, minimum pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeuri menajere sau, după caz, din alte surse, au fost sancţionate contravenţional Autorităţile Administraţiei Publice din 70 de UAT-uri, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 1.020.000 lei. Este absolut necesară implicarea Autorităţilor Publice Locale în implementarea sistemului de colectare separată a deşeurilor, în vederea diminuării cantităţilor de deşeuri destinate depozitării finale” – a adăugat Marcela Chindriş.
Comisarul-şef a precizat că Maramureşul se confruntă cu o situaţie gravă în privinţa deşeurilor municipale, având în vedere că depozitul ecologic de la Sârbi nu este finalizat.
“Urmare acestui fapt apar tot mai frecvente disfuncţionalităţi în asigurarea serviciilor de colectare şi transportare deşeuri menajere, ceea ce conduce la abandonări de deşe­uri pe amplasamente neautorizate. Pentru astfel de situaţii, în 2021 au fost aplicate 13 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 540.000 lei, atât Autorităţilor Administraţiei Publice Locale, cât şi operatorilor de salubritate. De asemenea, şi infrastructura realizată prin sistemul managementului integrat de deşeuri, de exemplu staţia de sortare de la Sighetu Marmaţiei, staţia de transfer de la Moisei nu sunt funcţionale, ceea ce conduce la limitarea colectării separate a deşeurilor” – a mai spus Marcela Chindriş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.