Vecernia unită cu Litia la hramul Mănăstirii Rohia

0
32

Duminică, 14 august 2022, ajunul marelui praznic Adormirea Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Rohia, a adunat în Dealul Viei, unde s-a ridicat complexul monahal, un număr impresionant de credincioşi din judeţele vecine Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, care au venit să se închine icoanei făcătoare de minuni „Maica Domnului Îndurerată”, scoasă special pentru închinare încă de sâmbătă, căreia i s-a mai adăugat anul acesta icoana Maica Domnului Paramythia

(Mângâietoarea), care a fost pictată la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos, donată mănăstirii de o familie din Cluj-Napoca şi sfinţită în această seară de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin spre folosul credincioşilor. Dumnezeu să le răsplătească jertfa. La începutul nopţii, coada formată pentru închinare la această icoană era încă mare.

Aşadar, lume mai multă ca altădată la slujba vecerniei din această seară, cât la hram în anii trecuţi, ceea ce ne arată, fără putere de tăgadă, că în aceste vremuri grele şi tulburi pe care le trăim omul vine să-şi aline durerea şi să-şi găsească salvarea în braţele lui Dumnezeu. Atât de multă lume a fost la mănăstire, încât cei care au venit cu maşinile nu au mai putut să urce spre Muntele Sfânt, fiind îndemnaţi spre parcare în susul văii de sub mănăstire.

Este şi explicabil că sosirea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a creat o mare bucurie în rândul tuturor credincioşilor de toate vârstele, sosiţi de cu seară la hramul de a doua zi, deci pentru a petrece o noapte în priveghere şi rugăciuni stăruitoare la Maica Domnului, grabnic ajutătoare. Iată că rugăciunile rostite zi şi noapte la această mănăstire de călugări şi de credincioşi măreşte harul sfinţitor al locului şi adună credincioşii, care simt ajutorul Maicii Domnului şi Sfinţilor în toate trebuinţele.

Sobor mare la Vecernia unită cu Litia

Peste 30 de preoţi şi diaconi au slujit duminică seara, sub protia Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, la Vecernia de hram de la Mănăstirea Rohia, între ei aflându-se Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia şi exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretarul protopopesc, Pr. Ioan Ropan, parohul credincioşilor din Groşii Ţibleşului, care de peste 60 de ani dau masa din ziua de hram şi din ajun la această mănăstire, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Brie de la Facultatea de Teologie din Oradea, Pr. Cristian Pop din Răzoare, Pr. Dănuţ Crăciun din  Dobric, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Eugen Burzo din Suciu de Sus, Pr. Ilarion Herţa din Boiereni şi alţii, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi, diaconi şi teologi din Protopopiatul Lăpuş, dirijaţi de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan.

Cuvântul de învăţătură

În vastul cuvânt de învăţătură rostit, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Maica Domnului, despre chemarea pe care o face credincioşilor Maica Domnului de la Mănăstirea Rohia, despre pelerinaj şi semnificaţiile lui, despre pelerini, fii ai Maicii Domnului, despre locurile de pelerinaj, despre icoanele făcătoare de minuni de la mănăstiri, despre vindecările miraculoase pe care nu le pot face medicii şi pe care le face Maica Domnului, despre cererile pe care le adresăm lui Dumnezeu şi Maicii Domnului, despre ce caută oamenii în pelerinaj, despre pelerinajele Mântuitorului.

Distincţie

Ordinul „Crucea Justiastinian Arhiepiscopul” pentru laici a fost oferită domnului Cosmin Cătălin Mureşan şi soţiei sale, care au donat Mănăstirii Rohia icoana Maica Domnului Paramythia (Mângâietoarea), pictată în Sfântul Munte Athos, la Mănăstirea Vatopedu.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.