• O mie de tineri vor străbate Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului în căruțe trase de cai •
Într-o lume acaparată de tehnologiile moderne, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului vine cu un proiect inedit pentru tineri, menit să-i unească și să-i țină aproape de valorile poporului român: dragostea de Dumnezeu, de neam, de țară.
Astfel, în perioada 21-23 august, sute de tineri din Maramureș și Satu Mare vor porni pe un traseu bine stabilit, în căruțe trase de cai, pentru a ajunge la Dealul de pe Huta Certeze, acolo unde se va desfășura evenimentul presărat cu momente unice. Participanții vor reconstitui în mod simbolic harta Episcopiei și vor gusta dintr-o pâine uriașă, demnă de Cartea Recordurilor.
În jur de o mie de tineri din Maramureș și Satu Mare vor fi implicați în mod direct în proiectul „Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului”, demarat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, la inițiativa episcopului Iustin. Din Maramureș vor participa circa 500 de tineri. Acestora li se vor adăuga și alți participanți, estimându-se o prezență de aproximativ 5.000 de persoane. Delegația Maramureșului va pleca în căruțele trase de cai, în 22 august, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Va trece prin Coaș, Copalnic Mănăștur, Târgu Lăpuș, Botiza și va poposi peste noapte la Săliștea de Sus, acolo unde în preambulul evenimentului de la
Huta Certeze, cei prezenți vor petrece „în mod voievodal”. A doua zi, în 23 august, delegația va pleca pe traseul: Mănăstirea Moisei – Valea Izei (Mănăstirea Bârsana) – Sighetu Marmației și va ajunge la Huta Certeze în jurul orei 15. La aceeași oră, tinerii maramureșeni se vor uni cu cei din Satu Mare. Acolo va fi momentul simbol al unirii celor opt protopopiate care reprezintă toate satele, comunitățile creștine din Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, cei prezenți urmând să prezinte o reprezentare a hărții celor două județe, ne-a informat inspectorul pentru catehizarea tineretului din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, arhidiaconul Vlad Verdeș.
Participanții vor gusta pâine demnă de Cartea Recordurilor
Un alt moment inedit este cel în care participanții vor gusta dintr-o pâine uriașă, de 200 kg, demnă de Cartea Recordurilor. Mari specialiști brutari vor contribui la realizarea pâinii. Va fi cea mai mare pâine de până acum, cea înscrisă în prezent în Cartea Recordurilor, cântărind în jur de 130 kilograme. Deschiderea oficială a evenimentului este programată pentru ora 16. Va urma un cuvânt către tineri, susținut de preotul Constantin Necula și Mihai Neamțu. Programul mai cuprinde un moment culinar și un regal folcloric. Pe scenă vor urca inclusiv cei aproximativ 40 de tineri ai Parohiei Irești, Vrancea, care s-au remarcat la emisiunea “Românii au talent”.
Mesajul manifestării este „Unitate în credință, unitate în jurul valorilor”, după cum a punctat susținătorul proiectului, deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Națională Bisericească. „Vedem că trăim într-o lume cu multe provocări pentru tineri. Am considerat că e nevoie de un proiect județean care să unească pe toată lumea… Evenimentul și-a propus să arate cât de important e satul românesc, credința în Dumnezeu, rolul important pe care îl are Biserica și valorile culturale pe care trebuie să le păstrăm. Dacă noi nu vom face și nu vom spune cu glas răspicat că apărăm aceste valori care ne-au consacrat ca popor român riscăm să ne pierdem valorile, credința, dar cu siguranță acest lucru nu se va întâmpla niciodată în Maramureș și în Satu Mare”, a mai spus Adrian Cozma.
Pe lângă Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, printre organizatori se mai numără: Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Certeze. Parteneri ai proiectului sunt următoarele asociații: Asociația Moților Avram Iancu, Asociația Codrenii, Asociația Țara Oașului, Asociația Uniți pentru Satu Mare, Asociația Ecvestră Perla Neagră, Ansamblul Folcloric Național Transilvania.