Pădurile din siturile Natura 2000, în pericol

1
183
Valea Crapaturii and Rock of the King, Piatra Craiului National Park, Transylvania, Southern Carpathians, Romania.

În lipsa fondurilor, proprietarii care au avut „șansa” să dețină păduri în ariile potejate Natura 2000 sunt abandonați de către stat și lăsați să decidă, pe propria răspundere și cheltuială, dacă vor și pot să le protejeze sau nu. Aceștia riscă, astfel, sancțiuni pentru neimplementarea măsurilor necesare și pentru nerespectarea interdicțiilor, cum ar fi cele de recoltare a lemnului, prevăzute în planurile de management, avertizează WWF România.

• SOS lansat de WWF

WWF monitorizează cu atenție acțiunile autorităților legate de protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor și lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000. Soarta acestora depinde de alocarea fondurilor europene în cadrul Planului Național Strategic, care trebuie să devină operațional la începutul lui 2023.
”Până acum, în ciuda tuturor eforturilor noastre din ultimii doi ani, autoritățile au refuzat să susțină nevoile de conservare a pădurilor, fără a aduce vreun argument solid în această direcție. După ce România a publicat în februarie primul draft al PNS, WWF i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Johannis prin care i-a solicitat să intervină în sprijinul pădurilor. Mai mult, am trimis o scrisoare și către Comisia Europeană prin care am propus o serie de măsuri care ar trebui incluse în PNS ca să ne putem proteja pădurile în condiții sustenabile. Observațiile pe care CE le-a trimis, ulterior, României în legătură cu draftul PNS susțin aproape în totalitate măsurile propuse de WWF”, explică Magda Constantin, specialist în comunicare la WWF România.

• situri de importanță comunitară Natura 2000 în Maramureș

Săptămâna trecută a avut loc ultimul grup de lucru pe baza căruia Ministerul Agriculturii va redacta forma finală a PNS, de care depinde viitorul pădurilor pentru următorii 10 ani. Niciuna dintre recomandările Comisiei Europene referitoare la păduri nu a fost inclusă în noul draft, transmite WWF.
”Din păcate, decizia de alocare a acestor fonduri europene este politică și este împărțită între mai multe ministere. Programul este ges­tionat de MADR, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, de care aparțin pădurile, nu reușește să facă propuneri convingătoare ca să atragă finanțare”, mai atrage atenția Magda Constantin, specialist în comunicare la WWF Ro­mânia.
România urmează să trimită proiectul final al PNS către Comisia Europeană, pe care aceasta trebuie să îl aprobe până la sfârșitul anului. WWF va sesiza din nou CE asupra pericolului ce planează asupra pădurilor „protejate” ale României. Situri de importanță comunitară Natura 2000 regăsim în mai multe zone din Maramureș: Co­drii seculari de la Strâmbu – Băiuț, Cheile Lăpușului, Gutâi – Creasta Cocoșului, Igniș, Munții Maramureșului, Munții Gutâi, Munții Rodnei etc.

1 COMENTARIU

  1. Stimata doamna ziarista,as avea o singura intrebare ,si anume:”Cine sunt proprietarii care au avut sansa sa detina paduri ? “ca sa va citez pe dumneavoastra.In alte state civilizate informatia despre cine detine terenuri,paduri si alte imobile,este publica si poate fi accessta de oricine.
    Daca sunteti in stare sa militati pentru acest lucru,ar fi excelent,altfel va pierdeti vremea de pomana.Este inutil ca eu un simplu cetatean sa va amintesc ,ca o buna parte din retrocedarile de padure s-au facut ilegal cu largul concurs al tuturor celor implicati.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.