Sute de credincioși din eparhie, la pelerinajul de la Șișești

0
58

• în acest an, se comemorează 100 de ani de la moartea ctitorului bisericii •

Numeroși credincioși greco-catolici din întreaga Eparhie de Maramureș au luat parte joi, 8 septembrie, la pelerinajul organizat în parohia Șișești, cu prilejul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului.
Cea dintâi sărbătoare a anului bisericesc s-a aflat, în acest an, sub cupola comemorării a 100 de ani de la moartea ctitorului bisericii greco-catolice de la Șișești, preotul dr. Vasile Lucaciu.

“Anul acesta suntem, la Șișești, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la moartea ctitorului acestei biserici, preotul Vasile Lucaciu. El este cel care a dorit să creeze comuniune între oameni, să creeze comuniune între români și, de aceea, și lupta lui a fost aceasta, cu implicare în politică, ca să îi unească pe oameni și să îi unească pe români”, a spus Preasfințitul Vasile, episcopul greco-catolic de Maramureș, în cuvântul de învățătură creionat în jurul importanței sărbătorii.

În acest an, ierarhul i-a invitat la pelerinaj pe toți preoții din eparhie, în încercarea de a reveni la anvergura pe care evenimentul a avut-o înainte de 1948. “Îi mulțumim Lui Dumnezeu că ne-a dăruit-O pe Preacurata Fecioară Maria. Îi mulțumim, apoi, Preacuratei Fecioare Maria pentru că, prin viața Ei, ne-a demonstrat cum trebuie să îți porți crucea cu atâtea săbii în suflet. Îi mulțumim pentru acest exemplu și pentru încă un lucru: că, prin ceea ce este, așa cum a spus și Preasfințitul Vasile, noi putem să fim liniștiți că, în cer, o inimă de mamă bate pentru fiecare dintre noi. Îi mulțumim și Preasfințitului Vasile pentru că, prin prezența lui, reface pelerinajele de la Șișești de dinainte de 1948”, a punctat preotul Gabriel Horț, parohul din Șișești.
Conform tradiției, statuia Sfintei Fecioare Maria a fost purtată în procesiune în jurul bisericii, iar credincioșii veniți în pelerinaj i-au înălțat Mamei Cerești frumoase cântări de cinste și mărire.
Pelerinajul de la Șișești a fost instituit de către Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu, primul episcop al Eparhiei de Maramureș, prin decretul dat la 1 iunie 1933.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.