Cartea profesorului de memorie

0
192

În lumea aceasta pusă pe fugă, memoria locului este un bun de mare preț. Locul mai păstrează rânduieli care ne-au conturat viața, dar mai ales personalități dătătoare de idei și idealuri. Oriunde s-ar afla în această lume, chemarea străbunilor este cântecul de întoarcere la obârșii. Cu aceste dimensiuni esențiale se ocupă profesorul Aurel Ghilezan, din Vișeu de Sus. Ne-a dăruit cel de-al treilea volum din Oameni de seamă ai Maramureșului (Editura Aska Grafica, Sighet, 2022), o carte exemplară pentru ilustrarea celor născuți în acest loc cu profunde rezonanțe istorice și care au luminat lumea cu vederile lor. După cum preciza și dr. Anuța Pop, în prefața cărții, „profesorul Aurel Ghilezan a reușit să aducă laolaltă, în 350 de pagini, 27 de personalități, fiecare un nume de rezonanță în domeniul de activitate. Oameni ale căror cercetări și descoperiri au revoluționat lumea științifică internațională (specialiști în fizică atomică, fizica minții, fizica teoretică a corpului solid, biologie structurală), oameni ai scenei și oameni ai bisericii, oameni ai literelor și oameni ai cifrelor, oameni care modelează lumea prin pensulă și daltă, diplomați, sportivi.”
Unii viețuiesc în Maramureș, alții sunt prin Taiwan, Italia, SUA, Maroc, Franța, ori Irlanda. Profesorul Ghilezan i-a adus acasă, într-o admirabilă carte. I-a făcut să treacă prin măreața poartă a oamenilor de seamă din Maramureșul Voievodal. Autorul cărții îmi face onoarea de a deschide șirul de portrete cu un text de-al meu, în care apreciam truda și priceperea lui pentru alcătuirea volumului anterior. Rămân la aceeași părere de anul trecut, chiar o sporesc cu o părere în plus. Autorul folosește cu pricepere mărturisirile personalităților, decupează din biografia invitaților momentele relevante care le definesc traseul profesional.
De data aceasta mă voi încumeta să amintesc personalitățile care au fost cuprinse în carte. Să-și dea seama cititorul cine sunt cei care dau valoare cărții. Aplic criteriul alfabetic, de la cuprins: Ioan Ardeleanu-Pruncu, scriitor, publicist; Ion Bălin, universitar, fost ambasador al României în Regatul Marocului; Alexandru Berinde, specialist în fizică atomică; Vasile Berinde, universitar, dr. în matematică și informatică; Ducu Bertzi, inginer, folkist; Ion Bledea, sculptor; Ioan Borlean, manager în turism; Eugen Bota, dr. în educație fizică și sport; Ioan Coman, dr. în științe medical-veterinare; Vasile Coman, licențiat în științe juridice; Ioan Dăncuș, doctor în fizică; Tudor Dunca, inginer electronist, diplomat; Ioan Florea, dr. în matematică; Alexandru Glodean, dr. în fizică nucleară; Vasile Iusco, preot, doctor în istorie; Ștefan Marinca, inginer, dr. în electronică; Ion Mariș, editor, poet; Grigor Moldovan, dr. în matematică și electronică; Constantin Necula, preot, (cu rădăcini materne în Vișeu de Sus); Ioan Opriș, dr. specialist în fizica minții; Gheorghe Pânzaru, dr. în științe silvice; ÎPS Iosif Pop, arhiepiscop; Octav Postolache, profesor, pictor; Maria Tirenescu, scriitor; Petru Tomoiagă, dr. în economie; Paul Vasos, fizician; Dragomir Vlonga, teolog.
Toți sunt născuți în localități din Maramureșul Voievodal, ori au legături prin părinți cu acest spațiu. Profesorul Ghilezan a mai exersat cu succes performanța de a ne pune în icoana sufletului oameni de seamă ai Maramureșului. Fiecare personalitate merită o prezentare mai amplă. Lectura cărții vă poate împlini cu date prețioase despre fiecare. Mărturisesc că lectura volumului mi-a fost și mie de mare folos. Mi-am completat panorama inteligenței maramureșene cu noi nume de prestigiu, izvorâte din acest spațiu istoric. Este o carte a valorilor plecate de aici, sau rămase să lumineze locul. Eu îi mulțumesc profesorului de memorie, Aurel Ghilezan, pentru acest dar făcut Maramureșului și altor împrejurimi mai depărtate. Mulțam, domnule profesor!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.