Verificări la locurile de muncă stresante

0
16

Pe parcursul anului 2022, în județul Maramureș s-a desfășurat o acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă îmbolnăvirile profesionale determinate de stresul profesional, precum şi a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora.
Acțiunea derulată de Inspecția Muncii a vizat angajatorii din sectorul public şi privat din mai multe domenii de activitate, ce au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de îmbolnăviri profesionale determinate de stresul profesional. În Maramureș, verificările au fost efectuate la 16 angajatori care au fost chestionați cu privire la condițiile de muncă de la locul de muncă. În urma rezultatelor s-au constatat 11 deficienţe pentru care s-au aplicat 11 sancțiuni.
“Printre condițiile de lucru care determină riscuri psihosociale se numără: volumul excesiv de muncă, cerințele contradictorii și lipsa de claritate privind rolul pe care îl are de îndeplinit lucrătorul, instruirea nu se face la timp sau nu este suficientă, lipsa de implicare în luarea deciziilor care afectează lucrătorul și lipsa de influență asupra modului de desfășurare a activită­ții. Mai trebuie să amintim schimbările organizatorice gestionate necorespunzător, nesiguranța locului de muncă, neefectuarea examenului medical la angajare, periodic sau reîntoarcerea la muncă, comunicarea ineficientă, lipsa de sprijin din partea conducerii sau a colegilor, hărțuirea psihologică şi sexuală, violența din partea terților”, a punctat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș, Dragoș Năcuță. Inspectorii de muncă monitorizează dacă angajatorii s-au conformat și au pus în aplicare măsurile dispuse în vederea îmbună­tățirii condițiilor de muncă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.